DONARE DE SÂNGE LA CERNAVODĂ! SUNT AȘTEPTATE TOATE PERSOANELE SĂNĂTOASE

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta si Spitalul Orasenesc Cernavoda, organizeaza joi 12.07.2018 intre  orele  08.30- 13.30  o actiune de donare de sange.

Sunt asteptate toate persoanele sanatoase din localitatea Cernavoda si localitatile  invecinate  care  doresc sa  ii  ajute pe pacientii care au nevoie de tratament transfuzional.

Pot dona sange persoane cu varsta cuprinsa intre 18-65 ani (pentru prima donare 18-60 de ani in functie de evaluarea medicala) cu greutatea  peste 50 kg ( in functie de inaltime, constitutie), care nu au suferit de hepatita virala, tuberculoza, sifilis, malarie, infectie HiV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inima, etc.

Persoanele peste 50 de ani sunt rugate sa aduca de la medicul de familie o adeverinta din care sa reiasa ca nu sunt in evidenta  cu boli de inima, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sange.

Cu  3  zile  inainte de donare este interzis consumul de bauturi alcoolice!

In  ziua donarii se recomanda un mic dejun usor (sandwich-uri, fructe, lactate) si minim 500 ml lichide.

Persoanele care efectueaza o donare completa (450 ml sange) beneficiaza la cerere de:

– 7 tichete de masa pentru produse alimentare;

– o zi libera, in ziua donarii, in cazul donatorilor salariati, elevi, studenti si militari.

– decontarea cheltuielilor de transport in comun in ziua donarii intre localitatea de domiciliu/ resedinta inscrisa in actul de identitate si localitatea unde se efectueaza donarea de sange;

„Va  asteptam joi 12.07.2018 la Spitalul Orasenesc Cernavoda, cu un  act de identitate  valabil, intre  orele 08.30-13.30. Sangele este un dar ce nu poate fi inlocuit Este nevoie de mai multi donatori! Cheama-ti si prietenii! Multumim  anticipat  celor  care vor contribui  la  salvarea  de  vieti  omenesti”, Director CRTS Constanta, Dr. Dobrota Alina Mirella