DIN 28 SEPTEMBRIE INTRĂ ÎN VIGOARE NOUL COD RUTIER

Codul rutier a fost modificat, la începutul acestei luni, printr-o ordonanţă a Guvernului. Noile prevederi se aliniază la reglementările europene în vigoare. Astfel că, şoferii vor fi amendaţi, dacă nu îi obligă pe ceilalţi pasageri să poarte centura de siguranţă, mai ales dacă este vorba despre copii.

Documentul aprobat de Guvern stabileşte faptul că şoferii vor fi penalizaţi în trafic dacă nu respectă anumite reguli. Este vorba, în mare parte, despre purtarea centurii de siguranţă, atât în ceea ce-l priveşte pe şoferul maşinii, cât şi pe pasageri. Concret, în primul rând, şoferii vor avea obligaţia de a-i informa pe pasageri cu privire la obligaţia legală de a purta centura de siguranţă pe drumurile publice. Mai mult, conducătorii auto vor avea obligaţia de a se asigura, înainte de a pleca de pe loc, că minorii poartă centurile de siguranţă sau că sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune omologate.
va fi sancţionată cu

trei puncte de penalizare nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de a se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate
la aceasta se adaugă patru sau cinci puncte de amendă, adică între 360 şi 450 lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 lei
amenda se reduce la jumătate dacă este plătită în 48 de ore – sau două zile lucrătoare.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, clarificarea procedurii de sancţionare pentru nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă, în cazul persoanelor minore transportate, este necesară întrucât actuala normă nu permitea amendarea şoferului pentru săvârşirea faptei de către o persoană minoră.