Arhive

DEȘEURILE PLASTICE DEGRADEAZĂ MEDIUL DE VIAȚĂ AL ANIMALELOR MARINE

Trebuie să renunțăm la plastic! Și asta în condițiile în care până la 88% din suprafata oceanelor este poluată de micro fragmente. În acest fel se degradează mediul de viață al peștilor și al animalelor marine. Acestea sunt concluziile unui studiu elaborat de cercetătorii spanioli.

Creșterea bancurilor de plastic reprezintă un motiv de îngrijorare, mai ales că proliferarea lor vine la pachet cu un risc crescut de poluare si cu dezechilibre în habitatul marin.

“Curenții oceanici transportă obiecte de plastic reduse la mici dimensiuni de radiațiile solare, iar aceste micro-fragmente, care pot rezista sute de ani, au fost detectate în 88% dintre eșantioanele luate de la suprafața oceanelor, în timpul expediței Malaspina din 2010″, a explicat Andres Cozar, unul dintre specialiștii Centrului de cercetări știintifice al Universității Cadiz, din Spania.

Potrivit studiului, o mare parte dintre aceste micro-deșeuri au ajuns, în lanțul alimentar marin absorbite de animalele din adâncuri sau depuse pe fundul oceanelor.

În cele mai multe dintre cazuri, aceste fragmente minuscule conțin substanțe dăunătoare care pot fi înghițite sau digerate de viețuitoarele mărilor și oceanelor.
Cercetătorii estimează că la suprafața apelor plutesc între 7.000 și 35.000 de tone de deșeuri de plastic, cu o mai mare concentrare în Pacificul de Nord.