Arhive

CUANTUMUL AJUTORULUI DE DECES A FOST MAJORAT

A fost majorat ajutorul de înmormântare. În cazul decesului unui membru al familiei, constănţenii pot primi o sumă de bani. De anul acesta, sprijinul financiar din partea statului a crescut cu 117 lei. Dreptul la ajutorul de deces nu este condiţionat de îndeplinirea unui stagiu de cotizare.

Rudele persoanei decedate au dreptul să primească o sumă de bani din partea statului. Cel care solicită şi primeşte banii poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, iar în lipsa acestora, orice altă persoană care face dovada că a suportat cheltuielile cu aranjamentele funerare. Conform legislaţiei în vigoare, ajutorul de deces se poate ridica de la angajatorul persoanei decedate sau de la angajatorul persoanei care a suportat cheltuielile de înmormântare (în cazul în care persoana decedată nu era asigurată).

„Atunci când cel care a încetat din viaţă era şomer şi figura în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ajutorul de deces se ridică de la AJOFM. Singura condiţie este ca persoana respectivă să fi fost şomer în plată”, a explicat Elena Pană, reprezentantul AJOFM Constanţa.

La finele lunii decembrie, Guvernul a dispus creşterea câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat de la 2.298 de lei, cât a fost în 2014, la 2.415 lei.