CREȘTINII AU PRĂZNUIT INTRAREA DOMNULUI ÎN IERUSALIM

Creștinii au prăznuit intrarea Domnului în Ierusalim. Sărbătoarea mai este denumită şi Duminica Floriilor şi se prăznuieşte cu o săptămână înainte de Paşte. Ramurile de salcie reprezintă renaşterea anuală a vegetației, dar şi ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus. Creştinii împodobesc icoanele şi ferestrele cu coroniţe de salcie sfinţită şi le păstrează peste an. Tradiția spune că acestea sunt folosite și la vindecarea diferitelor boli. În a șasea duminică din postul Mare, creștinii au prăznuit Floriile, cea mai importantă sărbătoare înainte de învierea Domnului. În acest sens s-a rememorat intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde a fost aclamat de locuitorii orașului și întâmpinat cu frunze de palmier. Duminica Floriilor este și un prilej de a-i sărbători pe cei 1,5 milioane de români care poartă nume de flori.

Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paște, așa-numita Săptamână Mare sau a Patimilor. Ortodocșii sărbătoresc această zi ca pe una de bucurie, dar cu înțelegerea faptului că zilele ce urmează din Săptămâna Mare, sunt unele ale tristeții.

Biserica Otodoxă a rânduit ca, după săvârșirea Sfintei Liturghii, să se sfințească salcia adusă de credincioși. Ramurile înmugurite reprezintă un simbol al biruinței vieții asupra morții. Bisericile din Medgidia au fost pline de oameni, care au venit pentru înălța o rugăciune.

Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi demonstrază din nou puterile prin săvârșirea minunii prin care l-a înviat pe Lazăr, la patru zile de la moarte. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor. Intrarea Domnului în Ierusalim marchează ultima săptămână din viaţa Sa pământească. Începe Săptămâna Patimilor și în toate bisericile se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii sunt chemati să-L însoţească pe Hristos pe drumul crucii, până la moartea şi Învierea Sa.