CREDINCIOȘII ROMANO-CATOLICI AU PRIMIT VESTEA ÎNVIERII

Credincioșii romano-catolici au spus „Hristos a Înviat!”. Pentru ei a început sărbătoarea Paştelui, cu o săptămână mai devreme decât la ortodocşi. Astfel că sâmbătă noapte, în biserici a fost vestită Învierea Domnului. Oamenii au luat parte la Liturghia solemnă de Paște, după care s-au îndreptat spre case, și s-au așezat la mesele încărcate cu pască, ouă roșii și carne de miel. La Medgidia biserica a fost plină. Oamenii veniți să sărbătorească Învierea Mântuitorului, au cântat Aleluia și Hristos a înviat, iar după o tăcere de trei zile, clopotele au bătut din nou.

De la biserică, fiecare credincios a dus acasă lumina sfântă. Cei mai mulți dintre oameni au adus cu ei pâine, ouă vopsite, vin și sare pentru a fi sfințite. Cu acest prilej preotul le-a adresat și câteva cuvinte credincioșilor.

Un obicei catolic este cel al stropitului, practicat în amintirea zeiţei fertilităţii şi a primăverii. Stropitul se păstrează azi mai mult în mediul rural. Tradiția spune că în a doua zi de Paşte, băieţii se adună în grupuri şi merg la fete acasă unde sunt cinstiţi cu ouă roşii, băutură şi prăjituri. În România, aproximativ un milion de catolici au sărbătorit duminică Paştele.
foto: emaramures.ro