Arhive

COPIII ȘI PĂRINȚII POT APELA LA PSIHOLOG CU ÎNCREDERE

Psihologii din cadrul Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța sunt răspândiți în toate unitățile de învățământ din județ. Astfel că toţi copiii încadraţi în instituţiile de învăţământ pot apela la serviciile specialiştilor. Atât ei cât și părinții lor trebuie să conștienizeze faptul că implicarea psihologului ajută în dezvoltarea celor elevilot.

Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică are la dispoziția școlarilor 75 de cabinete cu 81 de profesori psihologi care asigură servicii la nivelul întregului județ. În acest sens, copiii din cadrul unităților de școlarizare beneficiază de consiliere dar și de orientare școlară și profesională. Elevii sunt ajutați să ia decizii în legătură cu alegerile ce urmează a fi luate în vederea croirii drummului în viață. Procesul de orientare profesională, începe încă din primii ani de școlarizare și se concretizează în anul terminal de liceu.

Pe lângă aceste servicii psihologii așteaptă elevii să vină și siguri la ei pentru consiliere. Beneficiarii se pot înscrie și în proiectele organizate cum ar fi, „Consiliere școlară între provocări și paradigme”, „Înțelege diferența, respectă egalitatea”, „Încotro? Ai nevoie de o busolă”, „Emoțiile prieten sau dușman”,„Lecții de viață” și multe altele. Toate au ca scop educarea și dezvoltarea tinerilor. De exemplu, „Lecții de viată” este proiectul care îi pune pe adolescenți în fața unor cazuri cu impact emoțional mare. Astfel, ei merg la un penitenciar în grup organizat, și ascultă poveștile deținuților. În acest mod, se urmărește scăderea ratei delicvenței juvenile.
Apelează copiii și părinții la psihologul școlar din proprie inițiativă?

Tot la nivelul C.J.R.A.E. funcționaează și Centrul Logopedic Interșcolar cu 14 cabinete la nivelul județului cu 22 de specialiști ce se ocupă de copiii cu tulburări de limbaj și comunicare. Alte servicii pe care le pune la dispoziție centrul sunt: de informare și consiliere pentru cadre didactice, copii, părinți și alți membrii ai comunității, dar și servicii educaționale de sprijin pentru elevii cu cerințe educative speciale şi sunt integrați în unitățile din învățământul de masă.