CONTRABANDIȘTII NU AU SCĂPARE

Poliţia Română a acţionat, în sistem integrat, la nivel naţional, pentru descoperirea activităţilor ilicite din domeniul contrabandei cu ţigări.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au constatat peste 1.600 de infracţiuni, au aplicat peste 20.000 de sancţiuni contravenţionale şi au ridicat aproape 7.500.000 de ţigarete, precum şi dispozitive artizanale de confecţionat ţigarete.

În perioada 16 februarie – 5 aprilie a.c., din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor general de poliţie Petre Tobă, au fost organizate mai multe acţiuni preventiv – reactive, în sistem integrat, la nivel naţional, pentru combaterea contrabandei cu ţigări și pentru identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care se sustrag de la plata taxelor către bugetul de stat prin desfăşurarea de operaţiuni comerciale cu încălcarea legislaţiei.

La acţiunile organizate, sub coordonarea de specialitate a direcţiilor centrale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au participat efective din structurile de investigare a criminalităţii economice, combatere a criminalităţii organizate, investigaţii criminale, ordine publică, poliţie rutieră, poliţie transporturi şi operaţiuni speciale.

Astfel, au fost organizate 5.200 de acţiuni, în cadrul cărora poliţiştii au verificat 9.952 de societăţi comerciale, au instituit 4.287 de filtre şi au efectuat 783 de percheziţii, în urma cărora au identificat 32 de depozite clandestine şi 14 instalaţii pentru fabricarea ţigaretelor.

Poliţiştii au constatat 1.610 infracţiuni, dintre care 1.019 în flagrant delict, au aplicat 20.079 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 6.224.386 de lei şi au confiscat bunuri în valoare de 3.287.786 de lei.

Dintre infracţiunile constatate, 1.116 au fost de contrabandă, 71 de evaziune fiscală şi 157 prevăzute de Codul Fiscal.

Au fost înregistrate 1.103 dosare penale, în cadrul cărora sunt cercetate 1.573 de persoane, dintre care 142 au fost reţinute, 39 au fost arestate preventiv, iar faţă de 105 persoane au fost dispuse alte măsuri preventive.

Polițiștii au confiscat 7.426.221 de ţigarete și 1.286 de kg. de tutun.

De asemenea, au fost indisponibilizate 66 mijloace de transport folosite la transporturile ilicite de țigări.

Exemple:

La data 19 februarie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sprijiniţi de luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi poliţişti din cadrul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene Hunedoara, Mureş, Maramureş, Cluj şi Bistriţa Năsăud, au efectuat 27 de percheziţii domiciliare şi la sediile societăţilor comerciale aparţinând unor persoane bănuite de contrabandă cu ţigări.

Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2014 – 2015,16 persoane ar fi deţinut, transportat şi comercializat ţigarete, care proveneau din contrabandă, din Republica Moldova şi Ucraina.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate 20.500 de ţigarete şi 325 de litri de alcool, care ar fi provenit din contrabandă.

De asemenea, au fost ridicate sume de bani (26.500 de lei şi 750 de euro) și un pistol cu aer comprimat deţinut ilegal de către o persoană din judeţul Hunedoara.

Acţiunea s-a desfăşurat cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

La data de 19 februarie a.c., poliţiştii Biroului de Investigare a Criminalităţii Economice Hunedoara au depistat un bărbat, de 34 de ani, din municipiul Hunedoara, care ar fi încercat să comercializeze 20.000 de ţigarete ce nu prezentau banderole fiscale româneşti.

Autoturismul folosit la transportul țigaretelor a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor, iar ţigaretele au fost ridicate în vederea confiscării.

La data de 26 februarie a.c., poliţiştii de la Poliţia oraşului Săveni – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani au oprit în trafic un autoturism, condus de un bărbat, de 26 de ani, din Republica Moldova.

În urma controlului asupra autovehiculului, poliţiştii au descoperit 104.800 de ţigarete, de provenienţă Republica Moldova, pentru care cetăţeanul moldovean nu a putut prezenta documente justificative.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de colectare, deţinere, producere, transport, prelucrare, depozitare, predare, desfacere şi vânzare a bunurilor sau a mărfurilor care trebuiesc plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau destinate săvârşirii acesteia.

Ţigaretele au fost ridicate în vederea confiscării, iar autoturismul utilizat pentru transportul acestora a fost indisponibilizat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de 57.640 de lei.

La data de 4 martie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţi Organizate Oradea şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea au efectuat 24 de percheziţii domiciliare în municipiul Oradea şi pe raza a trei localităţi din judeţul Bihor, pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializată în contrabandă cu ţigări, formată din 14 persoane.

La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate în vederea confiscării 115.740 de ţigarete, fără acte legale de provenienţă şi fără timbre emise de autorităţile române.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2014 – martie a.c., persoanele în cauză ar fi deţinut transportat, depozitat, predat, distribuit şi comercializat, direct ori prin intermediari, în judeţul Bihor, ţigări netimbrate corespunzător.

Unii dintre membrii grupării ar fi procurat ţigări de contrabandă, pe care alţi membri le-ar fi transportat la vânzători ambulanţi din pieţe sau magazine alimentare din Oradea, iar alţi membri ar fi avut sarcina de a închiria diverse locuri pentru depozitarea ţigărilor.

De asemenea, unii dintre membrii grupării ar fi supravegheat întregul proces de comercializare a ţigărilor.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, al Serviciului Român de Informații şi al Departamentului de Informații și Protecție Internă.

La data de 11 martie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, împreună cu poliţişti de frontieră, au oprit pentru control un autoturism care circula pe D.N. 69, pe centura Timişoarei, condus de un bărbat, de 53 de ani.

În urma controlului, poliţiştii au descoperit în autoturism 40.000 de ţigarete fără acte legale de provenienţă, care au fost ridicate în vederea confiscării.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

La data de 21 martie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad și procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Arad au efectuat 19 percheziţii în judeţul Arad, pe raza localităţilor Pilu, Vărşand, Socodor şi Vladimirescu, la locuinţele unor persoane bănuite de contrabandă cu ţigări.

La acțiune au participat și polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timişoara şi Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

16 persoane sunt bănuite că, în perioada 2013 – 2014, s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în contrabandă cu ţigări de provenienţă ucraineană, care ar fi acţionat pe raza judeţului Arad.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate 29.020 de ţigarete, 68.000 de forinţi şi 89.900 de lei.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.
sursa: Observator.ro