Arhive

Condamnări definitive în cauze instrumentate de ofițerii Direcției Generale Anticorupție

Agent de poliție condamnat pentru luare de mită

La data de 28.05.2020, Curtea de Apel Galați – Secția penală l-a condamnat pe inculpatul Burducea Dumitru Dănuț la 2 ani și 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale din august și septembrie 2017) și trafic de influență.

Totodată, instanța de control judiciar a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.

Hotărârea este definitivă.

În fapt, în urma probatoriului administrat, a rezultat faptul că în perioada iulie-august 2016, în calitate de agent de poliție, inculpatul a solicitat și primit suma de 500 de euro de la un martor denunțător aflat în stare de arest preventiv, cu scopul de a introduce un telefon mobil în interiorul Centrului de Reținere și Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliție Județean Galați.

De asemenea, în perioada august-septembrie 2017, inculpatul a solicitat și primit de la un alt deținut în centrul de arest preventiv, suma de 1500 euro pentru a introduce în interiorul instituției două telefoane mobile și 2 cartele SIM. După ce deținutul a fost transferat în Penitenciarul Galați, agentul de poliție i-a promis că îl poate ajuta cu introducerea unui telefon în incinta unității de detenție, lăsând să se creadă că are influență pe lângă funcționarii din cadrul instituției.

La data de 07.03.2018, inculpatul a solicitat și primit de la un investigator, suma de 500 de euro, cu scopul de a-și trafica influența pe lângă funcționarii din cadrul Penitenciarului Galați, în vederea introducerii unui telefon mobil și a unei cartele SIM în incinta instituției, ce urmau să ajungă în posesia deținutului.

În cauză, în baza ordonanțelor de delegare emise de procurorul de caz, lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Galați au efectuat mai multe acte procedurale în cauză la delegarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați.

Subofițer de jandarmi condamnat pentru abuz în serviciu și fals intelectual

La data de 11.06.2020, Curtea Militară de Apel București a aplicat inculpatului Popa Marian Cristinel pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual.

Totodată, instanța de control judiciar a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Hotărârea este definitivă.

În fapt, la data de 20.09.2015, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de subofițer de jandarmi, inculpatul a ridicat în mod nelegal o suma de bani de la o persoană de sex feminin, depistată în timp ce atrăgea persoane de sex masculin pentru a obține foloase bănești, întocmind în acest sens un înscris olograf intitulat ”proces verbal” și fără a lua măsurile legale care se impuneau față de persoana în cauză.

Ulterior, întrucât faptele săvârșite de acesta au fost sesizate conducerii subunității de jandarmi, peste termenul prevăzut de art.7 alin. (1) din H.G. nr.731/2007 (48 de ore de la ridicare), inculpatul a depus la Trezorerie suma de 20 de lei, ridicată în mod nelegal.

Dosarul penal a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Galați, aceștia efectuând acte de cercetare penală în baza ordonanțelor de delegare emise de procurorul de caz din cadrul Parchetului Militar Iași, care a instrumentat cauza până la apariția unor elemente care au avut ca urmare declinarea competenței materiale în favoarea unei alte unități de parchet, aceasta din urmă fiind instituția care a întocmit rechizitoriul.