Asociația SINE QUA NON organizează, în perioada 26 – 29 august 2021, simpozionul PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXI, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC).
Vineri, 27 august a.c., comunicările științifice ale secțiunii „Creștinismul în Dobrogea“ au fost deschise, la ora 16.00, de Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a prezentat istoria Mitropoliei Tomisului și a prezentat argumente pentru necesitatea reînființării acesteia.
La ora 18.00, a fost vernisată, în Sala Ovidiană, expoziția temporară Cetatea Tomis de la antichitate la modernitate: monetărie locală, circulație monetară și medalistica modernă, realizată de dr. Gabriel Talmațchi și drd. Cristian Cealera, în colaborare cu MINAC.
Susținerea comunicărilor, discuțiile și dezbaterile pe secțiuni au continuat sâmbătă (28 august a.c.), în intervalele orare 10.00 – 13.00 și au reînceput la ora 16.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în următoarele săli: Aula Adrian Rădulescu, Sala Mircea cel Bătrân, Sala Ovidiană și Sala Independenței.
Începând cu ora 18.00, va avea loc o nouă lansare de carte: Valentin Ciorbea, Cornel Țucă (editori), Dobrogea în anul 1878 după rapoartele Ștefan Fălcoianu și Ioan I. Murgescu, Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, 2020. În continuare, va fi vernisată expoziția temporară: Să nu-l uităm pe I.N. Roman, realizată de dr. Lavinia Dumitrașcu și drd. Oana Grigoruță, în colaborare cu MINAC.
În 1903, Ioan N. Roman a fost ales membru în Consiliul Judeţean Constanţa, iar în anii următori, consilier comunal, consilier judeţean, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi primar al orașului, decan al Consiliului de disciplină a corpului de avocaţi etc. Integrat, încă din 1885, în rândurile liberalilor, I.N. Roman a fost, între 1910 și 1914, vicepreşedinte al organizaţiei liberale constănţene. În urma alegerilor parlamentare din 1914, Ioan N. Roman este ales deputat, iar între 1922-1926 ocupă fotoliul de senator liberal de Constanţa, poziţii de pe care apără drepturile dobrogenilor, pe care le face cunoscute românimii și opiniei publice europene.
I.N. Roman s-a remarcat drept un animator de înaltă ţinută al vieţii culturale şi cetăţeneşti, luptător pentru lărgirea drepturilor constituţionale, publicist, autor a numeroase cărţi şi studii despre istoria naţională, despre Dobrogea și drepturile sale.
Menționăm că la toate activitățile cuprinse în proiectul cultural PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXI pot participa, în limita locurilor disponibile, toate persoanele interesate de istoria și patrimoniul cultural constănțean. Activitățile se vor desfășura în condiții de maximă siguranță sanitară, în conformitate cu actualele reglementări privind activitățile educative, culturale și artistice și cu măsurile impuse la nivel național de Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății, pentru asigurarea condițiilor de siguranță sanitară a acestor activități, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.
De asemenea, precizăm că accesul la acțiunile din cadrul proiectului cultural este gratuit pentru public, în limita locurilor disponibile, adică maximum 50 de persoane pentru fiecare activitate culturală menționată în program.
PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXI este organizat de Asociația Sine Qua Non, cu susținerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, şi finanţat de Primăria Municipiului Constanţa.
Parteneri: Arhiepiscopia Tomisului, Muzeul Național al Marinei Române, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I, Muzeul de Artă Populară Constanța, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Național Bran, Muzeul Național Brătianu, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Țării Făgărașului, Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui, Muzeul Județean Botoșani, Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Municipal Curtea de Argeș, Complexul Muzeal Iulian Antonescu Bacău, Complexul Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea Bacău, Asociația Managerilor de Muzee, Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria Filiala Constanța, Asociația culturală Astra Dobrogeană, Asociația Dobrogea Străbună, Asociația Orchestra Simfonică București, Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța și Asociația Art Society Center
Proiect: Porți deschise către civilizații. Tomis – Constanța MMXXI
Valoarea Totală a Proiectului: 270.000 lei
Leave a Reply