CETĂȚENII CARE NU AU PRIMIT CARDUL PRIN POŞTĂ TREBUIE SĂ DEPUNĂ O CERE DE ELIBERARE

Aproximativ 35.000 de carduri care aparțin constănţenilor asiguraţi în sistemul de sănătate au rămas nedistribuite până la acest moment. Pentru ei intrarea în posesia cardurilor de sănătate va fi un test de răbdare. Și asta deoarece vor avea de făcut două drumuri la sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate până să-l poată utiliza.

CJAS Constanţa va pune la dispoziţia asiguraţilor care nu și-au primit cardurile un program special de lucru valabil de luni până joi între orele 7,00 – 19,00 și vineri între 9,00 şi 17,30.

„Pentru a intra în posesia cardurilor de sănătate constănţenii care nu le-au primit prin poştă, vom pune la dispoziţie o sală a sediului instituţiei, unde vor putea depune cererile de eliberare. După depunerea acestora, însoţită de copia după actul de identitate, aceştia vor aştepta cinci zile lucrătoare şi se vor întoarce la Casă pentru a ridica aceste carduri. Am gândit acest sistem în aşa fel încât să putem evita aglomeraţia şi timpul de aşteptare pentru eliberarea cardurilor.”, a precizat Dragoş Poteleanu, preşedintele CJAS Constanţa.

De asemenea s-au luat măsuri pentru a veni în sprijinul cetățenilor

„Precizăm că cererea tipizată poate fi descărcată şi de pe site-ul Casei, astfel ca pacienţii să nu mai piardă timpul pentru completarea datelor. Un alt aspect foarte important este acela că vor exista două tipuri de cereri: una pentru titularul cardului şi una pentru persoana împuternicită, ambele însoţite de copia după actul de identitate al posesorului cardului.”, a precizat Dragoş Poteleanu, preşedintele CJAS Constanţa.

Reprezentanţii CJAS susţin că medicii de familie au refuzat categoric distribuirea cardurilor de sănătate prin cabinetele medicale. Refuzul acestora, spune conducerea Casei, a îngreunat întregul proces de eliberare a documentelor medicale şi a făcut ca distribuirea să se deruleze pe parcursul a câtorva săptămâni bune.

„Din păcate, faţă de alte judeţe unde medicii de familie au fost mult mai cooperanţi şi au asigurat distribuirea cardurilor prin cabinetele medicale, la Constanţa, distribuirea lor se va face prin intermediul Casei. Trebuie spus că un medic de familie avea de distribuit, în medie, 89-90 de carduri de sănătate, deci timpul acordat acestei sarcini nu era atât de mare pe cât s-au plâns cadrele medicale.”, a mai spus preşedintele CJAS.

Deşi data limită care fusese iniţial anunţată de CNAS pentru ca pacienţii să fie obligaţi să prezinte cardul de sănătate la fiecare consultaţie a fost 1 februarie, reprezentanţii CJAS Constanţa spun că acest lucru este valabil doar pentru asiguraţii care au intrat deja în posesia cardurilor. Măsura nu se aplică şi pentru cei care nu deţin cardurile sau pentru care nu au fost încă tipărite. Pe de altă parte, oficialii spun că cel puţin trei luni de acum înainte sistemul serviciilor de sănătate va funcţiona pe două direcţii.