Arhive

CERCETĂTORII AU DEMONSTRAT CĂ STRESUL SE POATE TRANSMITE PRIN EMPATIE

Degeaba ești cea mai calmă și relaxantă persoană din lume. Dacă petreci mai multe ore pe zi printre oameni nervoși care țipă din orice, vei observa cum începi să te panichezi mai des. Până acum se spunea că cei de lângă noi ne-au transmis starea lor. Însă în urma unor cercetări s-a demonstrat că în realitate nu ne transmit starea, ci ne îmbolnăvesc.

Descoperirea aparține cercetătorilor americani care i-au dat și o denumire oarecum științifică -stres la mâna a doua. Ei spun că stresul second hand sau la măna a doua ne îmbolnăvește la propriu. Iar daca anxietatea poate fi molipsitoare cand provine de la persoane străine, aceasta devine de patru ori mai contagioasă când este transmisa de colegii de serviciu, membrii familiei sau de prieteni.

Relaxarea, meditația și miscarea fizică sunt remedii valabile și pentru stresul contagios. Psihologii spun că ideal ar fi să eîncercați să evitați asumarea stărilor tensionate experimentate de cei din jur, prin propriile mecanisme de blocare a empatiei.