Arhive

Bogdan Huțucă: „Prețul la energie electrică va fi cel de anul trecut!”

Vești bune pentru milioane de români! Prețul la energie electrică va fi cel de anul trecut! Prețul la gaze naturale se plafonează la 0.37 lei / Kwh!

În ciuda situației politice complicate, am reușit să luăm măsuri prin care să ținem facturile în frâu, iar de acest lucru vor beneficia aproximativ 15 milioane de români.

Mai jos voi încerca să explic cum funcționează soluțiile Partidului Național Liberal pe care am reușit să le trecem astăzi prin Senatul României și care vor merge la vot în Camera Deputaților.

a declarat Bogdan Huţucă, președintele PNL Constanța:

Energia electrică

• Prețul pentru energia electrică va fi plafonat la nivelul de 1 leu / kwh, din care prețul energiei plafonate este de 0,525 lei/kwh, ceea ce înseamnă că prețul final la consumatorul casnic, prin aplicarea prevederilor de compensare și plafonare, nu va depăși 0,71 lei/kwh, pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022.

• Compensarea se va face pe kilowatt oră și va fi de maximum 0,291 lei / kwh. Prin urmare, o familie care consumă 100 kwh / lună poate primi o compensație de până la 29 de lei pe fiecare lună din sezonul rece.

• Limita maximă a consumului de energie electrică pentru care se oferă compensații se mărește de la 1.000 kilowați oră (kwh) la 1.500 kwh, valoare cumulată pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022 (cinci luni).

• Acest lucru înseamnă o medie de consum de 300 kwh / lună, valoare în care se încadrează covârșitoarea majoritate a românilor, inclusiv în lunile cele mai friguroase.

Gaze naturale

• Prețul pentru gazele naturale se plafonează la nivelul de 0,37 lei / kwh, tot la consumatorii casnici și tot pentru perioada 1 noiembrie – 31 martie.

• Compensarea pentru gazele naturale se acordă pentru un consum de maximum 1.000 metri cubi de gaz pentru cele cinci luni menționate (noiembrie – martie). Asta înseamnă un consum mediu de maximum 200 mc gaz / lună – suficient pentru marea majoritate a românilor care se încălzesc cu gaze naturale.

• Compensarea pentru gazele naturale va fi de maximum 33% din valoarea facturii. Prin urmare, în condițiile în care facturile la gaz vor crește, statul va compensa până la o treime din valoarea acestor facturi.

Important!

• Românii care au probleme cu plata facturii și care se încadrează în grupa de consumatori vulnerabili, pot solicita amânarea la plată!

• Consumatorul vulnerabil trebuie să facă cerere și primește amânare la plată pentru o perioadă de la 1 la 6 luni pentru facturile la energie electrică și gaze naturale. Adică poate să le plătească după ce iese din iarnă.

Măsuri și pentru mediul de afaceri:

• Pentru întreprinderile mici și mijlocii, se reduce TVA pentru energia electrică și gazele naturale de la 19% la 5%.

• În plus, IMM-urile vor fi scutite în următoarele 5 luni de plata contravalorii accizei (atât la curent, dar la gaze) a certificatelor verzi, și a contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență la energie electrică.

Luăm măsuri ca prețul să nu crească nici în viitor!

Vom impozita cu 80% toate veniturile suplimentare ale acelor producători care au venituri de peste 450lei/MWh. Această prevedere se aplică atât producătorilor de stat cât și celor privați.

Soluțiile noastre ajută consumatorii și mențin în același timp un echilibru pe piață, pentru a nu se ajunge la opriri în furnizarea energiei, punând în pericol activitatea furnizorilor.

Am promis că nicio familie nu va traversa această iarna cu frica facturilor, am promis că nicio familie nu va suferi de frig și ne ținem de cuvânt!

a anunțat deputatul Bogdan Huţucă, președintele PNL Constanța: