“Avem nevoie de un Program Național de Sprijinire a Copiilor cu Părinți Plecați la Muncă în Străinătate!”

Deputatul liberal, Raluca Turcan, a tras un semnal de alarmă privind sprijinul care trebuie oferit copiilor cu părinți plecați în străinătate.

“În mandatul meu de vicepremier și cel de ministru al muncii, alături de ministrul fondurilor europene, am susținut programe punctuale de sprijinire a copiilor a căror părinți au plecat la muncă în străinătate. Câteva milioane de euro, din fonduri europene, au fost deja direcționate către mai multe organizații non-guvernamentale și comunități unde această problema este una extrem de gravă.

Programele au dat rezultate punctuale:

  • mai puține absențe de la școală;
  • o rată a abandonului școlar mai mică;
  • o integrare mai mare a copiilor în comunitatea școlară;
  • copii mai sănătoși fizic și cu o stare de spirit mai bună;
  • rezultate la învățătură mai bune;
  • noi modalități de a păstra strânsă legătură, chiar de la distanță, a părinților cu școala, copiii și persoanele în grija cărora și-au lăsat copii acasă;
  • o siguranță crescută a copiilor în timp ce sunt la școală sau la activitățile extra-curriculare finanțate prin programe de tipul after-school, consiliere vocațională sau psiho-socială.

Acești copii sunt viitorul țării. Dacă îi lăsăm „să se descurce singuri”, îi împingem către zone gri, nesigure, sărăcie, depresie și boală. Ca stat avem obligația să îi ajutăm. Din acest motiv, avem nevoie de un program național și nu doar de intervenții zonale, acolo unde există fundații sau asociații care pot să ajute și pot depune proiecte punctuale.

Din fericire, pentru următorii 10 ani avem peste 150 de milioane de euro din fonduri europene.
Acești copii merită să primească o șansă la o viață mai bună”, a transmis Raluca Turcan, deputat PNL.