Arhive

AUR CONSTANȚA ADUCE UN OMAGIU PREOTULUI HARALAMBIE BALAMACE

Comemorarea preotului Haralambie Balamace, cel care s-a jertfit pentru credința ortodoxă, pentru limba română și pentru românism

“Joi, 23 martie 2023, la ora 17.00, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța, are loc evenimentul de comemorare al preotului Haralambie Balamace, sub egida martiri români din Balcani.
În cadrul acestui eveniment, organizat de Arhiepiscopia Tomisului, va avea loc o slujbă de pomenire a preotului Balamace.
Dovedind o simtire românească de excepție, Preotul Haralambie Balamace a infiintat școli românești in localitățile Pleasa, Moscopole, Corcea, Lunca, Nicea, Sipska, Grabova, Vituki si chiar in orașele Elbasan si Berat, din Albania. A promovat cunoașterea limbii române și a militat pentru întemeierea unui episcopat românesc pentru aromânii din Macedonia, toate acestea stârnind ura din partea grecilor, bande înarmate asasinându-l pe preot pe data de 23 martie 1914.
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor va fi prezent la acest eveniment de cinstire a acestui preot aromân, cu dorința ca românii să nu uite jertfele de sânge ale martirilor.”, a transmis senatorul AUR, Sorin-Cristian Mateescu.