Seria evenimentelor la Cernavoda a fost una îndelung analizatã. Ca urmare a celebrãrii a 30 de ani de la darea în folosinţă a Canalul Dunăre Marea Neagră, oameni de stiintã, jurnaliști și subprefectul județului au luat parte la manifestările dedicate acestei zile. Cu această ocazie au fost lansate douã cãrti importante pentru istoria Cernavoda, dar și un filmdocumentar pe baza mărturiilor celor care au lucrat la canal şi au reuşit să supravieţuiască regimului.
În sala de culturã I.D.Chirescu, a avut loc lansarea oficialã a cãrții -document “Columbia-spectacolul morţii.”
Printre noutăţile cărţii se găsesc mai multe documente de arhivă prezentate în premieră absolută, fotografiile unor comandanţi ai Coloniei Columbia obţinute de la rudele acestora, fotografii cu scenele de muncă de la Cernavodă obţinute din Fototeca Direcţiei Generale a Canalului Dunăre-Marea Neagră (1949-1953). De asemenea, lista celor 172 de persoane decedate în Colonia Columbia, în anii Canalului Vechi, este un rezultat al documentării.
La eveniment a participat si o femeie, care a dezvãluit detalii cutremurãtoare din lagãrul de la Columbia.
Tot în cadrul întâlnirii, a fost lansatã si carte „Totul a început la Cernavodă” a inginerului Petre Covacev, fost director al şantierului Ecluza Cernavodă din perioada Canalului Nou. Volumul cuprinde date contextuale din istoria Dobrogei, evoluţia ideii tăierii unui canal navigabil între Dunăre şi Marea Neagră,.
Cei prezenti au putut viziona filmul documentar realizat de regizorul Bogdan Drăgulescu, dedicat anilor de suferinţă de la Canalul Vechi.
În timpul lucrărilor la canalul Dunăre Marea Neagră, și-au perdut viața sute de persoane.
Leave a Reply