Arhive

ASTMUL BRONȘIC ESTE O AMENINȚARE PENTRU STILUL DE VIAȚĂ

Astmul este declanșat de inflamarea căilor respiratorii. Atunci cand se produce o criză de astm, bronhiile se îngustează și nu mai permit trecerea cu ușurință a aerului. Majoritatea persoanelor care suferă de astm au crize care se manifestă prin respirație șuierătoare. Acestea alternează cu perioade în care nu se manifestă nici un simptom. Unii pacienți au episoade prelungite în care se confruntă cu dificultatea respiratiei, iar la alții astmul se poate manifesta prin tuse, ca simptom principal.

Crizele de astm pot dura de la câteva minute la câteva zile. Ele pot deveni periculoase dacă respirația este sever îngreunată. Uneori simptomele astmului pot fi declanșate de anumiți alergeni sau iritanți. Medicii folosesc diferite teste pentru diagnosticarea astmului bronsic și a cauzelor care l-au produs.

Diagnosticul este mult mai ușor de stabilit la pacienții tineri, nefumători. Rolul tratamentului este evitarea factorilor care declanșează crizele de astm și ținerea acestora sub control. Pacientul trebuie să coopereze cu medicul pentru a realiza și
respecta tratamentul pe toată perioada vieții.

Astmul este o afecțiune destul de răspândită. Studiile arată că la nivel global sunt raportate 300 de milioane de cazuri de astm clinic, în timp ce în România procentul declarat al bolnavilor de astm raportat la populatia țării este de 1,5%.
Nu există tratament pentru vindecarea astmului, însă efectele pot fi ameliorate în timp. Cu ajutorul unui tratament medical adecvat și a unui stil de viață sănătos persoanele astmatice pot duce o viață normală.