Arhive

APROXIMATIV 20% DINTRE FEMEI SUFERĂ DE TULBURARI PSIHICE ÎN TIMPUL SARCINII

Sarcina este considerată a fi perioada înfloritoare din viaţa unei femei. Însă există o serie de provocări fizice şi psihice pe care o gravidă le poate confrunta. În timp ce problemele fizice asociate cu sarcina sunt adesea conştientizate şi tratate, provocările legate de sănătatea mentală sunt de multe ori ignorate sau prost interpretate.

Sarcina şi naşterea au câştigat o oarecare recunoaştere ca factori de risc în dezvoltarea şi accentuarea problemelor mentale. Totuşi, majoritatea femeilor nu sunt încă conştiente de efectul acestor condiţii. De fapt, aproape 20% dintre femei suferă de tulburari de dispozitie sau de anxietate în timpul sarcinii şi dupa naștere. Important este ca pacienta să fie bine informată şi să ia în considerare recomandările făcute de medic.

Tulburările clinice de anxietate şi stare de spirit pot apărea în timpul sarcinii şi după naştere. La fel de comune ca depresia, tulburările de anxietate sunt caracterizate prin atacuri de panică, hiperventilaţie şi tulburări obsesiv compulsive. Femeia poate avea în mod repetat gânduri sau imagini înfricoşătoare vizavi de ce i poate întâmpla copilului ei.

Specialiștii reamintesc cât de important este să înțelegem că impactul problemelor psihologice cu care se confruntă femeile gravide afectează profund atât starea mamei, cât şi a copilului. În astfel de situații familia are un rol important. Și asta pentru ca gravida, viitoare mămică să știe că nu este singură.