ALERTĂ ÎN URMA UNUI ANUNȚ DE VÂNZARE CARNE DE MISTREȚ

În urma publicării de către o persoana privată, în mediul online, a unui anunț privind comercializare carne mistreț în județul Constanța, prefectul județului Dumitru Jeacă a dispus instituțiilor abilitate verificarea de îndată la fata locului, a veridicității informațiilor postate.

O echipa alcătuită din agenți de politie și medici  veterinari s-a deplasat imediat la locul indicat de proprietar, respectiv satul Biruința, la gospodăria acestuia.

În urma verificărilor s-a constatat ca persoana în cauza publicase un anunț fals/înșelător, porcul publicat spre vânzare nefiind mistreț ci porc domestic.

Reprezentanții prefecturii reamintesc masurile elementare, recomandate de ANSVSA, pe care trebuie sa le ia populația, pentru a proteja porcii din exploataţii de această boala :
• sa nu între în adăposturile unde cresc porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să pună o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
• să crească porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a  veni în contact cu porci străini de curtea fiecăruia, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;
• sa nu hrănească animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;
• dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă sa nu se dea porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
• sa nu scoată scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
• sa nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
•sa nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Totodată vânătorii și responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunțe DSVSA Constanța despre orice situație în care au depistat porci mistreți morți, ori cu comportament specific modificat, caz în care au obligația legala sa recolteze exemplarul și să transmită probe pentru diagnosticul de laborator.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorități, sau DSVSA Constanța.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Reamintim ca virusul pestei porcine africane nu se manifesta la om, factorul uman având în schimb un rol important în transmiterea acestui virus și totodată fiind puternic afectat la nivel social, datorita impactului economic puternic în cazul prezentei PPA.

Menționăm în acest context ca autoritățile constănțene vor acționa susținut pentru aplicarea sancțiunilor prevazute de legislația în vigoare, raspandirea virusului in mod deliberat, prin vanzarea de carne, produse din carne procesata sau de animale vii infestate cu virusul PPA reprezintand infractiune și pedespsindu-se în conformitate cu Codul Penal.