În această săptămână, polițiștii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Constanța au desfășurat activități de informare în cadrul unităților de învățământ (Liceul Tehnologic ,,Gheorghe Duca”, Școala Gimnazială nr. 20 ,,Marin Sorescu” și Școala Gimnazială nr.31), precum și la centrele de plasament din municipiul Constanța.
Polițiștii constănțeni au prezentat aspecte ale legislației interne și internaționale care reglementează discriminarea, oferind informații privind formele de manifestare a acesteia și rolul instituțiilor competente în constatarea formelor de discriminare.
Polițiștii au explicat copiilor faptul că discriminarea este o acțiune care presupune un tratatement diferit, nedrept față de persoane, din cauza apartenenței lor la un anumit grup social. Deși există mai multe forme de comportamente discriminatorii, toate au în comun faptul că implică o anumită formă de excludere sau de respingere.
Legislația românească recunoaște următoarele criterii de discriminare: rasa, naționalitatea, etnia, limba, religia, categoria socială, convingerile, sexul, orientarea sexuală, vârsta, diferite boli sau apartenența la o categorie defavorizată.
De asemenea, polițiștii au accentuat faptul că unele forme ale discriminării pot intra în sfera legislației penale, situaţie în care cel lezat se poate adresa unității de Parchet competente sau Poliţiei. Totodată, Parchetul sau Poliţia se pot sesiza şi din oficiu asupra unor astfel de fapte penale.
Activitatea se înscrie în Programul național de prevenire a delincvenței juvenile și victimizării minorilor.
Leave a Reply