Activități liturgice în Arhiepiscopia Tomisului

Hram la mănăstirea Lipnița și parastas pentru Arhiepiscopul Lucian Florea
Sâmbătă, 29 august, Biserica Ortodoxă cinstește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, de la ora 8.15, Sfânta Liturghie la mănăstirea Lipnița, care-și cinstește ocrotitorul. După Sfânta Liturghie, Ierarhul Tomisului va oficia slujba parastasului la împlinirea a 16 ani de la mutarea la Domnul a Arhiepiscopului Lucian Florea, al Tomisului.


La ora 14.00. la mănăstirea „Sfântul Filip” din vecinătatea cetății Adamclisi, ierarhul nostru va sfinți locul pentru viitoarea biserică și, totodată, va sfinți o troiță lângă vechea cetate, apoi va citi rugăciuni pentru ploaie.

Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Sărbătoarea este de origine biblică şi marchează momentul uciderii prin decapitare a Sfântului Ioan. Conform relatărilor biblice din Noul Testament, Sfântul Ioan a fost întemniţat de către regele Irod Antipa, datorită criticării concubinajului dintre rege şi cumnata sa, Irodiada. La ziua regelui, Salomeea, fata Irodiadei, a dansat înaintea regelui desfrânat, care îi promite ” până la jumătate din împărăţie”. Fata a fost sfătuită de mamă să ceară pe tipsie capul Sfântului Ioan, dorinţă ce s-a împlinit pe loc.


Potrivit Tradiţiei, Sfânta Ioana, femeia lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-a îngropat la Ierusalim. În anul 453, capul a fost dus la Emesa, iar în secolul IX, cinstitul cap a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie, Patriarhul Bizanţului. În timpul cruciadelor, în anul 1204, latinii au luat o parte din capul Sfântului Ioan Botezătorul şi l-au dus în Franţa, unde se află și astăzi.


Conform unor surse istorice, sărbătoarea era ţinută iniţial în Palestina, în amintirea sfinţirii unei biserici din Samaria, unde se aflau mormintele Sfântului Ioan Botezătorul şi ale Sfinţilor Prooroci Elisei şi Avdie. Alte surse menţionează sfinţirea unei biserici din Alexandria, pe vremea Patriarhului Teofil.

Sărbătoarea este amintită şi de fericitul Augustin, care a alcătuit două predici în cinstea ei. Pentru că Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul a fost o nedreptate plecată din nechibzuinţa şi desfrânarea regelui Irod, Biserica Ortodoxă a rânduit astăzi zi de post, spre înfrânarea poftelor.

Arhiepiscopul Lucian Florea s-a născut la 3 aprilie 1922, în comuna Stremţ, judeţul Alba. La botez a primit numele Simion. După studii în teologie şi o bogată activitate misionar-religioasă a fost ales Arhiepiscop al Tomisului de către Colegiul Electoral Bisericesc pe 27 septembrie 1990, după ce, inițial, a ocupat funcția de arhiereu vicar cu titulatura Tomitanul.
Sub păstorirea sa, Eparhia Tomisului a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, fiind înscăunat Arhiepiscop în ziua de 25 noiembrie 1990, în Catedrala „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Constanța.
Totodată, în acea vreme, a fost reluat învățământul teologic din Constanța, prin înființarea unei secții de teologie în cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius”.


Pensionat pe caz de boală în anul 2000, Arhiepiscopul Lucian şi-a petrecut ultimii ani în reşedinţa arhiepiscopală din strada Sfântul Constantin Brâncovenu, Constanţa. Trupul său este înhumat în Catedrala arhiepiscopală, în partea stângă a pronaosului.

Duminică, 30 august, de la ora 8.15, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ioan Rusu”, din proximitatea localităţii Palazu Mic, jud. Constanţa (cariera de piatră), apoi va citi rugăciuni pentru ploaie. Înfiinţat în anul 2015, aşezământul monahal are ca al doilea hram „Duminica Sfinţilor Români”.

Hram la biserica „Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului”
În ultima zi a lui Gustar (31 august), în calendarul ortodox este consemnată sărbătoarea Așezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului. Cu acest prilej, duminică, 30 august, de la ora 18.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului și Sfânta Cruce” din Constanța (str. Merișor, nr. 13, zona Trocadero – Coiciu).

Târnosirea paraclisului Catedralei arhiepiscopale
Luni, 31 august, de la ora 6.00, IPS Teodosie va târnosi (sfințire mare) paraclisul Catedralei arhiepiscopale, situat în Palatul arhiepiscopal. Așezământul de cult este închinat Sf. Cuv. Dionisie cel Smerit și tuturor Sfinților Ierarhi Pătimitori în Cetatea Tomis. După sfințire, Sfânta Liturghie va fi oficiată în Catedrala arhiepiscopală, iar credincioșii se vor putea închina în altarul paraclisului.

Hram la mănăstirea „Sfinții Dionisie Exiguul și Efrem cel Nou”
Pe data de 1 septembrie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul, ale cărui moaște se află la Catedrala arhiepiscopală, pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit) și, totodată, marchează și începutul anului bisericesc.


Marți, 1 septembrie, începând cu ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie arhierească la mănăstirea „Sfinții Dionisie Exiguul și Efrem cel Nou” din com. Târgușor (Peștera Liliecilor), așezământ monahal care își va cinsti ocrotitorul.


Tot marți, de la ora 12.30, ierarhul nostru va oficia slujba de Te Deum pentru începutul anului bisericesc, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Începutul anului bisericesc. Conform hotărârii primului Sinod Ecumenic, la data de 1 septembrie creştinii încep un an nou bisericesc, în amintirea momentului în care Hristos îşi începe activitatea de propovăduire, prin citirea unui text din profetul Isaia în sinagogă. Totodată, în decursul unui an bisericesc se amintește întreaga activitate pământească a Mântuitorului, ca şi cum fiecare credincios ar retrăi, an de an, momentele importante ale activităţii de răscumpărare a lui Iisus Hristos.


Un alt moment semnificativ legat de data de 1 septembrie este şi începutul indictionului, o perioadă de 15 ani conform vechiului calendar roman. Indiction se traduce din latină prin termenii poruncă sau arătare.

Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul s-a născut la sfârșitul secolului IV, într-un sat din ținutul Ciliciei, tatăl său fiind păstor. La doar 13 ani, impresionat de cuvintele Predicii de pe munte, Simeon a decis să-și dedice viața lui Hristos. A mers la o mănăstire din apropiere, unde a fost primit doar după ce i-a fost pusă la încercare credința. Aici și-a dedicat viața unei asceze severe. După un timp, s-a retras în munte, în apropierea satului Telanissa, și s-a adăpostit într-o chilie săpată în piatră. Vreme de 40 de zile, în perioada Postului Mare, petrecea în rugăciune continuă, fără hrană și fără apă, primele 20 de zile stând doar în picioare, iar următoarele șezând.


Liniștea fiindu-i tulburată de mulțimea de creștini care îl căutau pentru darurile spirituale primite, sfântul și-a construit o mică chilie în vârful unui stâlp, inițial cu înălțimea de 4 metri, fiind primul stâlpnic din istoria Bisericii. De aici a continuat să-i conducă pe creștini pe calea mântuirii. A murit în anul 459.

Cuviosul Dionisie Exiguul este considerat părintele erei creştine şi al dreptului bisericesc. A fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa din 8-9 iulie 2008, cu data de prăznuire 1 septembrie, când este începutul anului bisericesc. Proclamarea locală a canonizării a avut loc pe 2 noiembrie 2008, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa.
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Mic sau Smerit) s-a născut în Scythia Minor între anii 460-470 şi a murit în Italia, la Vivarium, pe la 545-550. Cercetătorii l-au numit fie „erudit daco-roman”, fie „Dionisie Romanul, o podoabă a Bisericii noastre strămoşeşti”.


S-a format în şcolile şi mănăstirile din Dobrogea, a intrat de tânăr în mănăstire şi a ajuns în Orient pentru a cunoaşte mediul monahal din aceste părţi, dar, din cauza răspândirii monofizitismului, a rămas puţină vreme acolo, plecând la Constantinopol, iar spre sfârşitul anului 496 a mers la Roma, la chemarea papei Ghelasie, care avea nevoie de traducători din limba greacă în limba latină. În Italia a rămas până la sfârşitul vieţii.
Avea bune cunoştinţe de astronomie, fapt dovedit în lucrările de cronologie bisericească, fiind inițiatorul calculării erei creştine (actuala cronologie a anilor calendaristici), adică numărarea anilor de la naşterea Mântuitorului Iisus Hristos. Sf. Dionisie Exiguul a tradus din greacă în latină canoanele primelor patru sinoade ecumenice – Niceea, Constantinopol, Efes şi Calcedon – şi a unor sinoade locale.
Sf. Cuv. Dionisie Exiguul este și ocrotitorul spiritual al Seminarului teologic liceal ortodox din Constanța.

Miercuri, 2 septembrie, de la ora 8.00, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din localitatea Năvodari (din apropierea Școlii nr. 1).