Arhive

A FOST EXTINS PROGRAMUL DE AJUTORARE LA PACHETE DE ALIMENTE DE LA UNIUNEA EUROPEANĂ

Anul acesta Rovana Plumb ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a decis să extindă Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Acesta este finanţat din Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane, un fond special, creat de Uniunea Europeană pentru acordarea de ajutoare materiale.

Dacă în 2013 beneficiau de pachete 2,6 milioane de persoane, de acum, numărul total va ajunge la peste 3,3 milioane. Diferenţa constă în introducerea printre beneficiari a celor care primesc alocaţie pentru susţinerea familiei.

„Programul Operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate este o măsură adresată categoriilor vulnerabile, iar vestea bună este că am reuşit să mărim cu aproximativ 700.000 numărul beneficiarilor. Pe lângă dublarea sumei de bani şi creşterea numărului de beneficiari, noutatea faţă de anul trecut constă în introducerea unor cupoane prin care se doreşte o informare corectă în privinţa alimentelor primite şi a cantităţii lor”, a precizat Rovana Plumb.

Până acum, de program beneficiau familiile şi persoanele singure, cărora le este stabilit dreptul la un venit minim garantat.

„Creşterea cu 700.000 de persoane s-a datorat dublării bugetului alocat pentru achiziţia de alimente în anul 2014. Astfel, dacă în 2013 bugetul era de 56 de milioane de euro, în 2014, bugetul se situează la 120 de milioane de euro, adică 535,8 milioane de lei cu TVA”, a adăugat ministrul Muncii.

În judeţul Constanţa, în 2013, au beneficiat de pachetele cu alimente de Uniunea Europeană, peste 10.000 de persoane. Ajutoarele sunt distribuite de fiecare primărie în parte, conform unui program local.