Arhive

23 MARTIE, ZIUA MONDIALĂ A METEOROLOGIEI

Ziua Mondială a Meteorologiei se sărbătorește la 23 martie încă din 1961 – aceasta este o dovadă a importanței pe care omenirea o acordă meteorologiei. Pentru anul 2003 Organizația Meteorologică Mondială a dedicat acestei zile un subiect cu o semnificație deosebită: clima de mâine. Tema este justificată și permanent actuală.

De fapt, clima este o resursă naturală, care trebuie utilizată în scopul dezvoltării durabile, în spiritul Conferințelor internaționale. Un raport elaborat in septembrie 2001 de comisia interguvernamentala pentru schimbari climatice constata ca “o mare parte din incalzirea observata in ultimii 50 de ani se datoreaza activitatilor umane”. Acelas raport arata ca temperatura medie globala de suprafata ar putea creste cu 1,4 pana la 5,8 grade C pe perioada 1990-2100, fara precedent in ultimii 10.000 de ani, ceea ce permite estimarea ca nivelul oceanului planetar va creste cu 9 pana la 88 de cm. in aceeas perioada. Aceasta va ameninta semnificativ multe insule, porturi, terenuri agricole, resurse de apa dulce, zone turistice, si terenuri costiere productive. In Romania in anul 2002 s-a inregistrat cea mai calda luna februarie, iar in 2003 s-a inregistrat cea mai rece luna februarie din ultimii ani. Si nu este singura bizarerie climatica “inregistrata”.

Multe dintre fenomenele climatice par a nu mai fi ce erau cu cateva decenii in urma. Manifestarile violente ale vremii sunt din ce in ce mai dese, secetele mai profunde si de mai lunga durata. De aceea meteorologii subliniaza o data in plus, de ziua lor, importanta care trebuie acordata acestor probleme.
foto: voceatransilvaniei.ro