2 APRILIE, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII PENTRU COPII

În fiecare an, pe 2 aprilie, întreaga omenire celebrează Ziua Internaţională a Cărţilor pentru Copii şi Tineri. Sărbătoarea este dedicată celui mai îndrăgit autor de poveşti şi basme, danezul Hans Christian Andersen, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 210 ani. Evenimentul este un prilej ideal de promovare a literaturii pentru copii şi stimulare a dorinţei de lectură a celor mai mici cititori. Scriitorul danez, născut la 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generaţii de copii cu povestiri precum: „Hainele împăratului”, „Fetiţa cu chibrituri”, „Răţuşca cea urâtă”|, „Micuţa sirenă” şi multe altele. În memoria lui Biblioteca Municipală Medgidia în colaborare cu Biblioteca Școlii „Constantin Brâncuși” din Medgidia au invitat iubitorii de lectură la sărbătorirea Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii.

Invitați de onoare la eveniment au fost scriitorii Ovidiu Dunăreanu și profesorul Petcu Abdulea. Ei au vorbit despre importanța pe care o are o carte în viața unui copil.

Pentru fiecare copil cartea reprezintă ceva… De la o lume a poveștilor și până la lecții de viață, toate sunt iubite de micuți

Ziua Internaţională a cărţilor pentru copii a fost iniţiată în 1967. Data nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a cărţilor pentru copii, ea coincide cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. În România, sunt organizate evenimente dedicate acestei zile în numeroase orașe. La fel ca în anii anteriori, se întâlnesc campanii de încurajare a lecturii în rândul celor mai tineri cititori, cum ar fi cea numită ”Liniște, copiii citesc!”.