Avea doar 17 ani de cรขnd a รฎnceput o nouฤ viaศฤ, mult mai grea faศฤ de cea pe care o cunoscuse pรขnฤ atunci. Un accident l-a ศintuit รฎn scaunul cu rotile, iar primii opt ani de la evenimentul despre care ศi รฎn ziua de astฤzi refuzฤ sฤ vorbeascฤ, au รฎnsemnat un calvar continuu.
Nicolae Priporeanu are 51 de ani ศi este campionul naศional al Romรขniei la tir paralimpic cu arcul.
Pe culoarele Maternitฤศii din Sibiu l-am รฎntรขlnit pe Nicolae, un bฤrbat bine legat, cu spatele lat ศi barba grizonatฤ. Din anul 2018 este registrator medical la Secศia de Terapie Intensivฤ a Maternitฤศii. โAm renunศat la pensia de invaliditate pentru a putea munci. รmi place aici, colectivul este minunat. Sunt un norocosโ, spune bฤrbatul cฤruia soarta i-a fost potrivnicฤ รฎn adolescenศฤ.
Accidentul care i-a fracturat coloana s-a produs pe cรขnd avea 17 ani. Urmฤtorii 8 ani i-a petrecut la ศarฤ, รฎn casa familiei, unde se descurca foarte greu: โMi-a luat mult timp sฤ depฤศesc mental ceea ce mi s-a รฎntรขmplat. Nu puteam sta singur รฎn casฤ, nu aveam rampe de acces, toaleta era รฎn curte. A fost dificil.โ
รn 1999 soarta i-a zรขmbit din televizor: โAm vฤzut o ศtire despre o fundaศie din Bucureศti care ajuta persoanele cu dizabilitฤศi. I-am sunat ศi m-au chemat la un stagiu de 7 sฤptฤmรขni รฎn Turnu Mฤgurele. Prima condiศie a fost sฤ vin singur, cu trenulโ.
A fost momentul รฎn care Nicolae Priporeanu ศi-a luat viaศa รฎn propriile mรขini. A รฎnvฤศat cum sฤ foloseascฤ cu adevฤrat scaunul cu rotile, cum sฤ se organizeze, cum sฤ-ศi depฤศeascฤ temerile: โDimineaศa pregฤteam micul dejun pentru colegi, iar la prรขnz ศi cinฤ serveam la mese. Erau oameni ca mine ศi รฎmi repetam mereu: dacฤ ei pot, atunci pot ศi euโ.
รn stagiul de la Turnu Mฤgurele, organizat de Fundaศia โMotivationโ, Nicolae ศi-a regฤsit o mai veche pasiune: tenisul de masฤ. โรmi plฤcea sฤ joc โping-pongโ ศi la mine รฎn sat. Chiar ศi dupฤ ce am ajuns รฎn scaunul cu rotile, prietenii mฤ cฤrau cu ei la toate meciurile. Aศa, aveam o ocupaศie care mฤ ศinea activโ.
รn acel an, a cunoscut-o pe doamna Marcela Brad, preศedinta Asociaศiei Umanitare ศi Clubului Sportiv โHermannstadtโ pentru Persoanele cu Handicap Neuro-locomotor din Judeศul Sibiu: โO femeie extraordinarฤ care m-a ajutat mult. Datoritฤ ei am avut primul serviciu ศi am putut sฤ joc tenis de masฤ รฎn diferite competiศii. Am lucrat la grฤdiniศa pentru copiii cu autism ศi la asociaศie. รn acea perioadฤ am fost vicecampion naศional la tenis de masฤ la echipe ศi am luat medalia de bronz la individual.โ
Nicolae a fost printre primii angajaศi ai unui supermarket deschis, รฎn anul 2001, la Sibiu. โAm lucrat ca operator facturare pรขnฤ รฎn 2007, cรขnd s-a รฎnchis ศi am ajuns ศomerโ.
Cฤsฤtorit รฎn 2002, bฤrbatul devenit ศomer nu s-a lฤsat รฎnvins, mai ales cฤ avea acasฤ ศi un copil de crescut: โAm รฎnfiinศat o unitate protejatฤ, specializatฤ รฎn comerศul cu papetฤrie, echipamente IT ศi detergenศi. Dupฤ un an, legile s-au schimbat ศi am fost nevoit sฤ รฎnchid afacerea. Pentru urmฤtorii 10 ani am fost doar pensionarโ.
Noul statut nu i-a adus รฎnsฤ liniศte. ศi-a descoperit o nouฤ pasiune, tot prin specialiศtii Fundaศiei โMotivationโ: โรn 2016 am fost รฎntr-o tabฤrฤ de tir cu arcul organizatฤ la Bucureศti. Antrenori erau Doru Danileศ, fost antrenor al naศionalei de tir paralimipic, ศi sibianul Ovidiu Grecu. A fost o revelaศie รฎntrucรขt m-am regฤsit complet รฎn acest sportโ.
Primul arc l-a costat 500 de euro, cumpฤrat la mรขna a doua din Germania. Al doilea, 1.500 de euro, plus echipamente speciale de ศintire ศi manevrare care valoreazฤ รฎncฤ pe atรขt. Nici sฤgeศile nu sunt tocmai ieftine la 700 de euro setul de 12 bucฤศi. โEste un arc special, cu scripeศi, cum รฎl vedeศi รฎn seria โRamboโ. รn exterior, ศinta se aflฤ la 50 de metri, iar la interior, รฎn salฤ, la 18 metriโ.
Antrenamentele le face la ศelimbฤr, unde Ovidiu Grecu are un club pentru arcaศi. รnainte de a ajunge aici, s-a antrenat รฎn tรขrgul de vechituri. โMergeam รฎn zilele รฎn care โOborulโ era รฎnchis. Conducerea a fost foarte deschisฤ ศi mi-a permis sฤ mฤ antrenez timp de trei ani, pรขnฤ cรขnd รฎntr-o noapte mi-a fost furatฤ ศintaโ.
รn 2019 ศi 2024 a obศinut titlul de campion naศional, iar รฎn 2022 cel de vicecampion. Alฤturi de ceilalศi componenศi ai lotului naศional paralimpic, a participat la campionatele mondiale din Dubai, รฎn 2021, unde a obศinut locul V, ศi la Pilsen – Cehia, รฎn 2024, unde a luat locul IX. โรn toamnฤ รฎmi apฤr titlul de campion naศional. Pentru mine conteazฤ prezentul, nu ศtiu ce va fi peste un an sau doiโ.
Cรขnd are timp, practicฤ ศi baschetul: โSunt รฎn echipa โZburฤtoriiโ, unde am colegi extraordinari. Toศi sunt luptฤtori. Din pฤcate, nu ajung la toate antrenamentele, รฎnsฤ sunt cu tot sufletul alฤturi de eiโ.
Nicolae Priporeanu se considerฤ un om รฎmplinit: fiul sฤu va absolvi facultatea รฎn acest an, iar alฤturi de soศia sa, angajatฤ la o firmฤ de logisticฤ, cฤlฤtoreศte des รฎn vacanศe. Vrea sฤ cunoascฤ lumea ศi se bucurฤ cรขnd vede cฤ autoritฤศile ridicฤ barierele รฎn faศa celor ca el: โSe construiesc rampe de acces รฎn instituศii, autobuzele au platforme, trecerile de pietoni sunt mai prietenoase cu noi. รn plus, nu mai suntem priviศi cu milฤ ศi asimilaศi cerศetorilor, ca acum 30 de ani. Atunci, dacฤ stฤteai pe stradฤ, lumea venea sฤ-ศi dea bani. Era umilitor.โ
Pe culoarele Maternitฤศii, un bฤrbat รฎn scaunul cu rotile trece รฎn fiecare dimineaศฤ spre un birou รฎncฤrcat cu acte. De multe ori aude cum o viaศฤ nouฤ apare รฎn aceastฤ lume, cu vorbe blรขnde pentru nou-nฤscut ศi multe felicitฤri pentru mamฤ.
Este o nouฤ zi pentru registratorul-campion, neรฎnfrรขnt de soartฤ, cฤruia sportul รฎi completeazฤ cea mai scumpฤ avere: familia.
Este รฎncฤ o zi รฎn judeศul Sibiu, cel cu oameni ศi locuri de poveste!
Leave a Reply