ZI DE SĂRBĂTOARE PENTRU TĂTARI

Tătarii din Dobrogea și din întreaga lume marchează astăzi Nawrez-ul – Sărbătoarea Primăverii.

Este zi de sărbătoare pentru tătarii din Dobrogea și din întreaga lume. Ei marchează astăzi, Nawrez-ul, Sărbătoarea Primăverii, care are o vechime de peste 5.000 de ani la popoarele orientale și coincide cu Echinocțiul de primăvară.

Sărbătoarea aduce bucuria renașterii naturii, a energiilor creatoare, dar este și ziua stării de bine, a omeniei și solidarității – spune prof. univ. dr. Nuredin Ibram, care a dedicat tradițiilor și culturii tătare o serie de volume de SPIRITUALITATE TĂTARĂ.

Unele tradiții se mai păstrează și astăzi și sunt asemănătoare cu cele de Paște ale românilor: de la curățenia generală, până la vopsirea ouălor, mesele îmbelșugate și colindul copiilor.

Profesorul universitar doctor Nuredin Ibram: În această zi are loc o curățenie generală a casei, a anexelor ei, a grădinii, se curăță staulele, se văruiesc copacii și, foarte interesant, se ard lucrurile vechi. Se sare peste focul făcut ca metodă de purificare. Există tradiția colindelor copiilor îmbrăcați în straie de sărbătoare, care umblă pe la casele gospodarilor și cântă cântece tradiționale de Nawrez, iar toți ceilalți membri ai comunităților de tătari realizau niște petreceri la iarbă verde, cu sacrificii de miei și berbeci, cu mese bogate, cu jocuri, cu dansuri, cu tradiționale lupte tătărăști – kures, cu concursuri hipice, iar gospodinele pregăteau mâncărurile tradiționale tătărești.

Multă lume nu știe că și turco-tătarii vopsesc ouă în această zi.

Profesorul universitar doctor Nuredin Ibram: Nu lipsește nici ciocnirea ouălelor vopsite în foi de ceapă, a căror coajă curățată se aruncă în foc, simbol al purificării prin revelarea unei vieți noi. radioconstanta.ro