Arhive

WEEKEND CU JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE LA SALA STUDIO A TEATRULUI DE STAT CONSTANȚA

La sfârșitul acestei săptămâni, Teatrul de Stat Constanța vă invită la două reprezentații ale spectacolului JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE, de Edna Mazya, pentru care regizoarea Diana Mititelu a obținut, în 2021, premiul UNITER pentru Debut. Între timp, spectacolul a fost selectat și a participat, cu mare succes, la numeroase festivaluri.

JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE este programat sâmbătă, 11 februarie și duminică, 12 februarie, de la ora 19:00. Pe scena înconjurată din trei laturi de public se vor afla actorii Cristiana Luca, Andrei Bibire, Cătălin Bucur, Theodor Șoptelea și Ștefan Mihai, fiecare dintre ei interpretând câte două roluri. Scenografia este semnată de Răzvan Bordoș, lighting design-ul, de Cristian Niculescu, iar traducerea piesei, de Ada-Maria Ichim.

În montarea inițială, pentru că regizoarea a urmărit să obțină o mai mare apropiere între actori și spectatori, publicul era așezat chiar pe scenă. Sala Studio a TSC, din strada Ion Lahovari nr. 2A, oferă un spațiu mult mai potrivit pentru acest gen de teatru.

Atenție, spectacolul nu este recomandat adolescenților sub 14 ani, dar este cu siguranță recomandat adolescenților și tinerilor peste această vârstă, pentru că tratează teme sensibile, care îi interesează și care, într-un fel sau altul, fac parte din viețile lor. Un spectacol dur, incomod, dar unul pe care ar trebui să-l vadă orice adolescent, orice părinte de adolescent și orice profesor, diriginte, educator.

Piesa scriitoarei israeliene are la bază un caz real, un viol asupra unei adolescente de 14 ani , întâmplat într-o comunitate rurală din nordul țării. Cazul i-a șocat pe israelieni, iar achitarea inițială a făptașilor a declanșat proteste masive în toată țara. Publicitatea din jurul procesului a determinat mai multe femei să capete curaj și să raporteze diverse forme de agresiune ținute sub tăcere.

Poate că, dintre toate spectacolele TSC acesta îndeplinește cel mai deplin rolul teatrului de a pune în discuție, în societate, subiecte importante, cum este cel al violenței în rândul adolescenților și tinerilor.

Menționăm că, încă din martie 2022, reprezentațiile Teatrului de Stat Constanța se desfășoară la Sala Studio din strada Ion Lahovari nr. 2A, situată chiar vizavi de clădirea teatrului din Bulevardul Ferdinand, aflată în renovare din noiembrie 2021.

Toate informațiile referitoare la activitatea Teatrului de Stat Constanța sunt disponibile pe website-ul nostru, în limbile română și engleză: www.teatruldestatconstanta.ro
Pentru cei care doresc să-și achiziționeze din timp bilete, precizăm că în weekend-ul următor sunt programate spectacolele: „DOI TINERI DIN VERONA” în 18 februarie și „LOGODNĂ RELATIVĂ”, în 19 februarie.