Vizita în Republica Italiană a șefului Statului Major al Apărării

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a efectuat, în perioada 21-23 martie, o vizită în Republica Italiană, la invitația omologului său, amiralul Giuseppe Cavo Dragone.

Agenda discuțiilor a inclus evaluări ale situației regionale de securitate, consolidarea relațiilor bilaterale și în format aliat și dezvoltarea colaborativă a capabilităților de apărare. De asemenea, în cadrul întrevederilor s-a discutat despre dinamica participării celor două armate la misiuni și operații ale NATO și UE, respectiv accentuarea instruirii comune la nivelul tuturor categoriilor de forțe în vederea creșterii interoperabilității.

Forțele armate italiene au o contribuție semnificativă la implementarea măsurilor aliate în țara noastră pentru întărirea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic. Totodată, un aspect relevant în planul cooperării îl reprezintă și domeniul achizițiilor de echipamente militare și cel al asigurării mentenanței unor elemente de tehnică militară de către companii de profil italiene.

 „Am mulțumit omologului italian pentru îndeplinirea remarcabilă a misiunilor de către militarii detașamentelor Forțelor Aeriene Italiene dislocate în România, începând cu anul 2019. De la începutul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, Forțele Aeriene Italiene se găsesc la a doua participare în țara noastră pentru misiuni de Poliție Aeriană Întărită și de Vigilență Aeriană Întărită. Vom continua să identificăm oportunități de instruire în comun și să ne consolidăm relațiile strategice”, a transmis șeful Apărării.

În program a fost inclusă ceremonia înmânării „Ordinului Național Steaua României în grad de Comandor, cu însemn de pace, pentru militari” amiralului Giuseppe Cavo Dragone, distincție conferită de președintele României, în semn de înaltă apreciere a interesului și sprijinului constant acordat țării noastre.

Vizita a mai cuprins și întrevederi cu ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, precum și cu lideri ai Centrului pentru Înalte Studii Militare (Centro Alti Studi per la Difesa), Comandamentului Forțelor Întrunite (Comando Operativo di Vertice Interforze), respectiv cu reprezentanți ai unor companii din industria italiană a apărării.