Arhive

Un alt focar de pestă porcină africană închis în județul Satu – Mare

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunță că fost stins un alt focar de pestă porcină africană (PPA), diagnosticat de la începutul lunii iulie a acestui an, într-o gospodărie din localitatea Sărăuad, județul Satu – Mare.

Absența virusului bolii a fost demonstrată de L.S.V.S.A. Satu – Mare, prin rezultatele de laborator negative, efectuate pe cele 1.581 de probe recoltate de la porcii din zona de protecție și din zona de supraveghere (pe o rază de 10 km).
În zonele cu risc major din localitatea Sărăuad au fost efectuate dezinfecții riguroase și a fost interzis accesul persoanelor în gospodăriile din localitate.

Pe această cale, D.S.V.S.A. Satu – Mare, mulțumește locuitorilor din zonă, crescătorilor de animale, care au înțeles să sprijine autoritățile în aplicarea acțiunilor necesare și reia apelul către cetățeni de a sprijini în continuare autoritățile în aplicarea și respectarea măsurilor necesare pentru a preveni răspândirea virusului PPA și pentru a limita efectele bolii.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA Satu – Mare, sau oricărei autorități locale.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de legislație.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.”, transmit reprezentanții Serviciului Comunicare și Logistică Documentară din cadrul ANSVSA