UPDATE – AUTORITĂȚILE AU SISTAT CĂUTĂRILE ÎN CAZUL BĂRBAȚILOR CĂZUȚI ÎN LACUL SIUTGHIOL

Un apel la 112 a anunțat că trei persoane sunt în pericol și s-a solicitat intervenția pompierilor și a ambulanțelor. Trei persoane au ajuns în apa lacului Siutghiol după ce gheața s-a spart. La locul tragediei au ajuns mai multe echipaje ale Pompierilor și autospeciale ale Ambulanței.

Se pare că trei bărbați, care erau pescari, s-au aventurat pe lac și în larg gheața a cedat. Pompierii au încercat să ajungă la ei, însă nu au putut înainta din cauza că stratul de gheață este prea subțire. Un echipaj de scafandri a ajuns la locul incidentului și s-a solicitat sprijinul unui elicopter care să survoleze zona.

UPDATE
Raed Arafat a declarat pentru  B1 TV următoarele: „Am vorbit cu doamna care a sunat la 112, ne-a confirmat că a văzut trei persoane pe suprafaţa lacului. O barcă a fost lansată. Am apelat şi la un elicopter medical. Încă nu avem confirmarea, pentru că nu am găsit pe nimeni. Avem toate resursele, căutarea continuă. Informaţiile vin de la un singur apel. Cineva vorbeşte acum cu doamna care a văzut incidentul. Avem toate resursele. Dacă găsim ceva, dacă elicopterul ne informează că avem ceva, că a văzut ceva ne vom deplasa acolo. dacă persoanele respective sunt înecate, va trebui să intervenim cu scafandri.”

La ora 18.30, directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa, dr. Ionuţ Cealera, a declarat: “Eu sunt pe marginea lacului. Toate forţele intervin. Noi avem patru ambulanţe aici, dintre care două cu medic. Am vorbit personal cu doamna care a apelat la numărul unic 112 şi a confirmat că a văzut persoanele respective. Nu s-a găsit nimic, deocamdată nu se confirmă. Există la mijlocul lacului o suprafaţă neîngheţată de apă, dar nu sunt semne că gheaţa s-ar fi spart. Deocamdată se intervine.”

Secretarul de stat al MAI Raed Arafat a declarat la Realitatea TV că operaţiunile de căutare au fost sistate după ce persoanele de pe lac au fost identificate de oamenii legii. Cei trei au declarat că au reuşit să ajungă singuri la mal. Când au văzut că pentru căutarea lor au fost mobilizate atât multe structuri, au anunţat că sunt de fapt în viaţă. Raed Arafat a declarat că deşi nu se confirmase dispariţia celor trei în apele îngheţate, nu puteau sista căutările fără nicio descoperire.

Raed Arafat: „Lacul este parţial îngheţat, iar bărcile care au intervenit au intrat pe gheaţă şi apoi în apă. Gheaţa nu era groasă peste tot. S-a intervenit cu două elicoptere, dar în câteva minute s-a lămurit totul. Era vorba despre o persoană descoperită de Poliţie, care a fost acolo la braconaj şi a spus că a fost cu alte două persoane. Toţi trei au recunoscut că au fost acolo, dar că au plecat când au văzut că vin maşini de intervenţie. Operaţiunea de salvare a fost încheiată, pentru că s-au identificat persoanele respective.
Nu a fost alarmă falsă, pentru că doamna care a anunţat a făcut-o cu bună credinţă. Persoanele respective au fugit şi nu au mai anunţat pe nimeni, iar noi am continuat pentru că nu aveam siguranţa că cele trei persoane sunt în siguranţă. După ce primul a fost găsit de poliţie şi apoi ceilalţi doi, s-a renunţat la salvare”, a explicat secretarul de stat în MAI, pentru Realitatea TV.

Pe 15 decembrie 2014 lacul Siutghiol din Constanța a fost scena unei alte tragedii. Patru persoane și-au pierdut viața când un elicopter SMURD s-a prăbușit în apele lacului.

sursa foto: ziuaconstanta.ro
sursa video: ziuaconstanta.ro