Arhive

TNRS SĂRBĂTOREȘTE GRAȚIA ȘI FEMINITATEA!

“În 8 Martie sărbătorim grația și feminitatea cu unul dintre cele mai frumoase spectacole făcute în ultimul timp în țară: MAMĂ, de Marta Barceló, în regia Marianei Cămărășan.
După prezentarea formulei de spectacol-lectură la Institutul Cervantes, împreună cu Marta Barceló, Luminiţa Voina-Răuţ, Diana Lazăr și Cendana Trifan – cele două actrițe ale TNRS strălucitoare în acest spectacol, miercuri va fi un spectacol la Sibiu. Este prilejul cu care sărbătorim toate doamnele și domnișoarele, iar la final va fi o discuție cu publicul, la care Marta Barceló va participa.


Marta Barceló este una dintre marile autoare de teatru, de scenarii de televiziune, actriță la rândul său, directoare de centru de cercetări în Spania, regizoare!
Este o mare bucurie că putem să o avem în acest dialog și că a acceptat să vină la Sibiu. Vor fi multe oferte de proiecte îndreptate către această personalitate, în așa fel încât, în anii viitori, să putem avea cooperări de foarte bună calitate.


Îi mulțumesc și traducătoarei Luminița Voina-Răuţ, prietena FITS, care de-a lungul timpului ne-a furnizat texte excepționale, care a tradus nenumărate creații pe care le-am prezentat în edițiile precedente ale Festivalului.


Bine ați venit la Sibiu! Bucurați-vă de acest oraș care respiră prin cultură, de întâlnirea cu TNRS și FITS!” – Constantin Chiriac, directorul general TNRS și președintele FITS.

Spectacolul „Mamă”, de Marta Barceló, se joacă de 8 Martie în prezența autoarei!
Marta Barceló va fi veni la Sibiu, unde se va întâlni cu publicul la spectacolul produs de #TNRS după piesa sa – „Mamă” și regizat de Mariana Camarasan.
La finalul reprezentației, va avea loc un dialog în prezenţa autoarei, a regizoarei şi a Luminiţei Voina-Răuţ, traducătoarea din limba spaniolă a piesei, a actriţelor Diana Lazăr şi Cendana Trifan.

Marta Barceló este absolventă a studiilor de Artă Dramatică (specializare mimă) de la Institut del Teatre din Barcelona. Ulterior, a urmat și studii de circ la The Circus Space (Londra). Cariera sa a fost foarte legată de compania de producție Res de Res i En Blanc, unde a lucrat timp de douăzeci de ani, fiind creator, actriță, trapezist, codirector sau autor de spectacole de mimă, circ, teatru. În paralel, din 2005 a lucrat ca scenaristă pentru seriale de ficțiune difuzate la televiziunea regională din Insulele Baleare. În 2013, spectacolul „(remor)”, care a fost scris, performat și regizat în colaborare cu ea, a câștigat Total Theatre Award la Festivalul Fringe de la Edinburgh.


A câștigat Scriptwriting Tournament din Insulele Baleare cu „Before the German is Here” (2016), competiția din Temporada Alta de Girona (2016) și Transatlántico din Buenos Aires (2017) cu „Tocar mare” (tradusă în română cu titlul „Mamă”). De asemenea, a câștigat Premiul de Teatru Palanca i Roca (2020) cu piesa „Anar a Saturn i tornar”. A lucrat la un roman pentru copii „Lúnia”, câștigătorul premiului Guillem Cifre de Colonya, și la mai multe piese scurte.
În prezent este codirector al C.IN.E. (Centrul pentru Cercetarea Artelor Spectacolului din Sineu).