Arhive

TINERII NU VOR FI CHEMAȚI LA RECRUTARE

Ministerul Apărării Naţionale „infirmă categoric” faptul că există un proces de mobilizare a rezerviştilor sau de recrutare a tinerilor, conform unui comunicat de presă. Precizarea MApN este făcută în legătură cu informaţii apărute recent în presă. Documentul la care se face referire actualizează modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare, pentru efectuarea vizitei medicale.

Conform comunicatului, “acest demers este unul legal, în conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede în mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document. Certificatul este unul similar cu cel al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti”. De asemenea, MApN menţionează că „măsura legislativă nu are nicio legătură cu eventuale evoluţii în mediul de securitate, în vecinătatea României”.

„Referitor la aprecierile privind capacitatea operaţională a Armatei sau implicarea României în vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apărării Naţionale precizează că acestea sunt speculaţii şi trebuie evitată căderea în capcana unui război psihologic. Armata României este în măsură să-şi îndeplinească îndatoririle stabilite prin Constituţie, pentru asigurarea securităţii naţionale şi îndeplinirea obligaţiilor internaţionale asumate de România în plan militar. Ca membră a NATO, România ia toate măsurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregătită să contribuie la realizarea obiectivului fundamental al NATO, apărarea spaţiului comun aliat”, se mai arată în comunicat.

Certificatul demonstrează că recrutul nu are probleme medicale care să-l facă inapt pentru Armata Română – TBC, HIV, hepatită, consum de droguri, boli psihice.