Specialiștii spun faptul că un copil se dezvoltă prin joc. Această perioadă a vieții este primul stadiu de învățare și activitate creatoare. Jocul satisface necesitățile principale ale celui mic, de a crea, de a fi acceptat, de a-și satisface curiozitățile și nu în ultimul rând de a distruge.
Jocul este crucial în dezvoltarea normală a micuțului, asta pentru că include dezvoltarea socială, emoțională, psihică și cognitivă a acestuia. Jocul este o metoda de cunoaștere a propriului corp sau a lucrurilor care îl înconjoară și cu care relaționează. Astfel, esența lui este explorarea, iar pentru început ea începe prin simpla observație și analiză a obiectelor din jur.
Odată cu înaintarea în vârstă se schimbă și stilul de joacă, astfel pe zi ce trece el va fi mai complex și imaginativ. Copii își exersează prin joc diferitele abilități și calități precum independența, creativitatea, curiozitatea și capacitatea de a rezolva unele probleme.
Părinții și bunicii celor mici susțin că întradevăr este foarte important jocul în viața prichindeilor… dar depinde ce tip de joc. Asta pentru că în zilele noastre, spun ei, trebuie exclus din viața micuților calculatorul. Eu spun că jocul tradițional este cel mai potrivit pentru copii.
Jocul poate fi considerat și o metodă foarte bună de explorare a sentimentelor și valorilor personale. Pe lângă faptul că jocul-joaca dezvoltă creativitatea și dezvoltarea sa motrică, cel mic deprinde foarte bine capacitatea de integrare în societate și modul său de a se comporta și descurca pe viitor în contact cu oamenii.
Leave a Reply