Sondaj în rândul tinerilor despre cetățenia digitală

In cadrul parteneriatului startegic cu participare internationala DIGCIT, am realizat un sondaj fara semnificatie statistica in randul tinerilor, dar care surprinde nevoile si opiniile lor in ceea ce priveste educatia in domeniul cetateniei digitale a tinerilor. Am atasat rezultatele sondajului. Daca sunt intrebari, va rog sa ne contactati. Consideram ca aceste rezultate pot fi utile tinerilor pentru a vedea parerile altor tineri si profesorilor pentru a-si adapta metodele de predare online in contextul pandemiei COVID-19.

Cateva detalii despre proiectul DIGCIT:

Impreuna cu parteneri din Germania, Grecia, Polonia si Cipru, Asociația TEAM4Excellence din Constanța, a inițiat un parteneriat strategic care își propune sa creeze un mediu de învățare inovator pentru imbunatatirea abilităților de cetățenie digitală a tinerilor. Proiectul „DIGCIT – Strategic partnership to develop open educational resources for teaching digital citizenship” este finantat de Agenția Națională Română pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP).

Proiectul își propune să promoveze cetățenia digitală prin activitatea de tineret. Astfel, am ales să dezvoltăm pedagogii și metode inovatoare pentru predare, învățare și evaluare care să sprijine formatorii și elevii să utilizeze tehnologii digitale în mod creativ, colaborativ și eficient. Vom proiecta un MOOC (platforma de învățare online) cu resurse educaționale gratuite pentru domenii digitale esențiale lumii digitală de astăzi:
1) Acces și incluziune
2) Învățare și creativitate
3) Alfabetizarea media
4) Etică și empatie
5) Sănătate și bunăstare
6) E-prezență și comunicații
7) Participarea activă
8) Drepturi și responsabilități
9) Confidențialitate și securitate
10) Conștientizarea consumatorilor

Proiectul se afla in faza studierii stadiului actual si al nevoilor tinerilor si profesorilor/ lucratorilor de tineret. In acest sens, am initiat un sondaj fara semnificatie statistica cu 18 intrebari, dintre care 17 intrebari cu variante de raspuns si o intrebare deschisa, unde tinerii au avut posibilitatea sa ne transmita gandurile lor. Am primit 60 de raspunsuri, de la tineri cu varsta intre 13 si 30 de ani, baieti si fete, elevi, studenti, angajati sau tineri NEETs din mediul rural si urban. Am fost surprinsi de interesul manifestat de tineri si in special de sugestiile utile pe care ni le-au transmis.

Pana in 2022, organizațiile partenere vor colabora pentru crearea de materiale de învățare atractive, vor organiza cursuri pilot și vor informa despre evoluția activităților prin intermediul paginii web a proiectului https://trainingclub.eu/digcit. Aici vor fi actualizări și detalii despre fazele de implementare a proiectului susținut prin programul ERASMUS + finanțat de UE.