Slujbă de hram la biserica de lemn „Sf. Mina” din Constanța și sfințire de biserică în localitatea Credința

Joi, 6 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului. Cu acest prilej, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie în tinda bisericii parohiei „Sf. Mina” din Parcul Tăbăcărie, Constanța. Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Mucenic Mina, icoana Maicii Domnului „Ocrotire supremă” (de la mănăstirea Cutlumuş, Athos, pictată de către egumenul mănăstirii și dăruită parohiei constănțene) și icoana Maica Domnului „Bucurie neașteptată” (adusă din Ucraina, donată de o familie de români).
Așezământul de cult are al doilea hram Schimbarea la Față.

Tot joi, de la ora 23.00, ierarhul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfintei Teodora de la Sihla la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Schimbarea la Față a Domnului este praznicul care amintește de evenimentul biblic când Mântuitorul Şi-a schimbat în mod minunat înfățișarea, arătându-Și chipul dumnezeiesc, pe muntele Taborului, în prezenţa a trei dintre ucenicii Săi: Petru, Ioan şi Iacov. Datele istorice spun că sărbătoarea își are originea în momentul sfințirii unei biserici zidite de către Sfânta împărăteasă Elena, pe muntele Taborului, în secolul IV, în amintirea minunii biblice.


Atestarea documentară a sărbătorii apare în prima jumătate a secolului al V-lea. În secolul VIII, odată cu generalizarea acestui praznic, Sfântul Andrei Criteanul compune o predică la Schimbarea la Faţă, iar Sfinţii Ioan Damaschin şi Cosma de Maiuma alcătuiesc imnuri religioase în cinstea sărbătorii.


În această zi, conform canonului 28 al Sinodului Trulan din 692, există obiceiul ca în biserici să se aducă spre binecuvântare prinoase de struguri, ca mulțumire către Dumnezeu.


Datorită importanței acestui praznic împărătesc, Biserica a rânduit dezlegare la pește, aflându-ne în postul Adormirii Maicii Domnului.

Vineri, 7 august, de la ora 7.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfințire mică a bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” (situată la intrare în localitatea Credința), urmată de Sfânta Liturghie.

Apoi, ierarhul nostru va sfinți o troiță și casa parohială.

Tot vineri, de la ora 23.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Nectarie și Înălțarea Domnului” Bârnărel, Vatra Dornei.