Senator Sorin-Cristian Mateescu, interpelare ministrului Finanțelor Publice

Senatorul Sorin Cristian Mateescu, AUR Constanța, a transmis o interpelare lui Adrian Câciu, ministrul Finanțelor Publice, pe tema eficienţa Planului Naţional de Dezvoltare “Anghel Saligny” din punct de vedere financiar, precum si alte proiecte fiscale

Vă redăm integral interpelarea senatorului Sorin Cristian Mateescu prezentată în şedinţa Plenului din 08.12.2021.

Domnule ministru, revin cu o interpelare pentru care fostul ministru al Finanţelor, domnul Dan Vîlceanu nu a avut răspuns clar, privind cunoscutul Plan Național de Dezvoltare Anghel Saligny în valoare de 10 miliarde de euro. În nota de fundamentare la proiectul afișat de Guvernul Cîțu se arată și impactul bugetar : un minus de 26 miliarde de lei credite bugetare în perioada 2022-2025. Finanțarea programului se asigură din sume din transferuri, alocate bugetelor 3 locale, de la bugetul de stat, aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, din sume din bugetele locale alocate cu această destinație și din alte surse legal constituite.

Domnule ministru, în contextul în care acest nou PNDL presupune un efort bugetar enorm, în condiţiile pandemiei medicale actuale, vă rog să precizaţi următoarele :

  1. Care sunt etapele de aplicare a acestui Plan şi rezultatele financiare preconizate pentru anul fiscal 2022 -2023. Mă refer aici la punctul dumneavoastră de vedere privind evoluţia acestui program de dezvoltare
  2. Cum vor fi afectate celelalte domenii, mă refer la sectorul sanitar şi educaţional în special, care ar trebui să primească finanţări publice urgente, când vom avea un minus financiar de 26 miliarde lei credite bugetare ?
  3. Ce creşteri de taxe şi impozite veţi avea în vedere pentru anii 2022, 2023 şi 2024 pentru a fi compensate sumele ce vor fi cheltuite pentru proiectele din acest Plan ?
    Vă mulţumesc.

Solicit răspuns în scris și verbal/oral.​

Senator AUR de Constanța
Sorin Cristian MATEESCU
Circumscripţia electorală nr. 14 Constanța, Grupul Parlamentar AUR – Senat