Arhive

SĂRBĂTOAREA ETNIILOR A REUNIT ATÂT LOCUITORI AI COMUNEI, CÂT ŞI OASPEŢI DIN DIFERITE COLŢURI ALE DOBROGEI

Arta culinară, arta dansului, a portului şi a cântecului popular tradițional şi-au dat mâna cu sportul! 17 etnii din România s-au reunit la Cumpăna pentru a-şi pune în valoare identitatea. La evenimentul dedicat spiritului multicultural, au fost prezenţi atât locuitori ai comunei, cât şi oaspeţi din diferite colţuri ale Dobrogei.
Organizat sub genericul „Conviețuire interetnică, pe plaiuri dobrogene”, evenimentul de la Cumpăna a debutat cu o prezentare a mâncărurilor tradiționale. Masa etniei turco-tătare a fost bogată.

Concursul de gastronomie a fost foarte apreciat de localnici dar și de oficialități.

După premierea câștigătorilor competiției culinare și prezentarea unor momente folclorice, cei prezenți au mers pe stadionul din Cumpăna. Aici au avut loc tradiționalele lupte tătărești.

Kureșul este un sport strămoșesc, vechi de mii de ani, care își are originea în Asia Centrală.

La sărbătoarea etniilor au fost prezenţi cei doi subprefecţi ai judeţului, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, dar şi reprezentanţi ai unor instituţii deconcentrate.

Concursul de lupte tradiţionale tătăreşti afost organizat de Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, în parteneriat cu UDTTMR şi UDTR.

Competiţia s-a desfăşurat pe două categorii.

La categoria de vârstă 18 – 23 ani
locul I Mădălin Pârvulescu
locul II Bogdan Burcin

La categoria Open
locul I Baiar Saledin
locul II George Lozloveanu

Potrivit tradiției, la finalul competiției învingătorul a primit un berbec.