Arhive

“Șantierul Damen Mangalia: apel urgent pentru salvarea a 1.500 de locuri de muncă!”

Tema declarației politice adresată de senatorul Sorin-Cristian Mateescu în ședința Plenului Senatului României din 03.04.2024:
„Șantierul Damen Mangalia: apel urgent pentru salvarea a 1.500 de locuri de muncă!”

Domnule Preşedinte de şedinţă !
Doamnelor și domnilor senatori !
Este alarmantă situația în care se află Șantierul Naval Mangalia, iar scrisoarea deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu de către angajați subliniază în mod clar gravitatea problemei. Cele 1500 de persoane care rămân în acest șantier se confruntă cu riscul iminent de întrerupere temporară a activității, iar volumul de muncă înregistrează o scădere drastică.
Ca senator de Constanța am reacționat, prin mijloacele specifice parlamentare, la soarta acestor lucrători și impactul pe care îl are asupra comunității locale. Este crucial ca Guvernul României să acorde atenția cuvenită acestei situații și să ia măsuri concrete pentru protejarea locurilor de muncă și redresarea șantierului naval din Mangalia.
Faptul că Damen Holding BV a anunțat retragerea sa din afacerea de la Mangalia impune o responsabilitate sporită asupra statului român, care este acționar majoritar. În lipsa finanțării și a unor măsuri de sprijin, există riscul real ca acest important obiectiv strategic să intre într-un con de umbră, cu consecințe devastatoare pentru angajați și economia locală.
Prin urmare, solicităm Guvernului României să inițieze urgent discuții cu reprezentanții lucrătorilor din Șantierul Naval Mangalia, pentru a identifica soluțiile necesare în vederea depășirii acestei crize. Este esențial ca statul să asigure conducerea operațională și managerială a șantierului, să găsească noi surse de finanțare și să garanteze protecția locurilor de muncă.
În calitate de cetățean preocupat de binele comunității și de soarta constănțenilor afectați, fac un apel către domnul prim-ministru Ciolacu și către toți senatorii din Constanța și Tulcea de a a identificar soluții pentru salvarea Șantierului Naval Mangalia și să asigurăm un viitor sigur pentru angajați și comunitatea locală.

Vă mulțumesc.
Senator AUR de Constanța
​ Sorin Cristian MATEESCU