PROIECT UNIC ÎN ȚARĂ DESFĂȘURAT LA AGIGEA

Comuna Agigea găzduiește, în această perioadă, o campanie de sterilizare care va transforma localitatea „într-un…

Comuna Agigea găzduiește, în această perioadă, o campanie de sterilizare care va transforma localitatea „într-un model national și international”.
Marți, la Centrul pentru tineret Agigea, s-a lansat campania „Sterilizează și salvează”, susținută de asociația Animal Society/Four Paws, împreună cu Primăria și Consiliul Local Agigea. În perioada 26 iunie – 20 iulie, câinii și pisicile din Agigea și Lazu vor fi sterilizați și vaccinați anti-rabic, totul gratuit.
„Ne dorim ca Agigea să devină un model național și internațional”
Evenimentul a constat într-o demonstrație canină și o conferință de presă la care au participat primarul comunei Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, dr. Anca Tomescu (președintele Animal Society), dr. Gabriel Ignat (coordonatorul proiectelor de sterilizare pe România ale Animal Society/Four Paws) și James Pirnay (head of community engagement, Four Paws International).
„Principalul obiectiv al acestei campanii este să-i facem pe localnici să înțeleagă că sunt obligați prin lege să-și castreze câinii și pisicile care nu provin de la canise. Îmi place să cred că Agigea a evoluat foarte mult din acest punct de vedere în ultima perioadă și sper să continuăm să facem pași în acest sens”, a declarat primarul din Agigea, Cristian Cîrjaliu.
În cadrul acestui proiect, inedit este faptul că reprezentanții Animal Society se ocupă inclusiv de adunarea câinilor de pe străzi.
Dr. Anca Tomescu, președinte Animal Society: „Esențial este că vorbim despre o campanie gratuită și că orice cetățean din Agigea sau împrejurimi ne poate contacta pentru a se programa cu câinele ori pisica, la numărul de telefon 0732.007.740 . La fel de important este faptul că este un proiect de lungă durată și că ne vom întoarce la Agigea și în viitor, de câte ori va fi nevoie, pentru a rezolva această problemă”.
„Ne bucură sprijinul oferit din partea autorităților locale din Agigea, am găsit aici genul de deschidere pe care ne-o dorim din partea tuturor partenerilor cu care colaborăm în campaniile noastre de sterilizare. De altfel, sperăm ca Agigea să devină cu această ocazie o localitate model pe plan național și internațional, un exemplu pentru cum poți rezolva problema câinilor maidanezi nu doar într-un mod eficient, ci și cu umanitate”, a precizat Dr. Gabriel Ignat, coordonatorul proiectului.
Importanța evenimentului este demonstrată de participarea lui James Pirney, responsabilul cu implicarea comunităților de la Four Paws International, venit special la Agigea de la Bruxelles: „Doar sterilizarea nu e o soluție. Pentru un proiect de succes avem nevoie atât de sprijinul autorităților locale, cât și de cel al cetățenilor. Agigea e unică datorită implicării autorităților locale, lucru care ne bucură, pentru că nu am avut parte de aceeași deschidere din partea altor comunități. Cred că acest proiect reprezintă o șansă mare pentru voi, oamenii din Agigea, să deveniți un model pentru alte localități din România și chiar din lume”.
Câini pentru oameni, un proiect unic în țară.