PROGRAMUL „PRIMA CASĂ”, EXTINS DECIZIA VINE ÎN SPRIJINUL ROMÂNILOR CARE TRĂIESC ÎN STRĂINĂTATE

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, Programul „Prima casă” va fi extins și pentru românii care locuiesc peste hotare. Plafonul rămas nealocat sau neutilizat destinat Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, a devenit plafon general de garantare în cadrul programului.

Conform proiectului de act normativ, va fi creat un plafon de garantarea achiziției sau construirii unei locuințe. Asta pentru persoanele ce dețin cetățenie română dar care locuiesc în străinătate și au permis de ședere de muncă eliberat de statul în care lucrează. Până pe 31 decembrie 2014, portofoliul de plafoane este de 25 de milioane de lei, alocat din spațiile neutilizate destinate ANL.
Carton cu poză – Ioana-Maria Petrescu, Ministrul Finanțelor

„Este o propunere venită din practică, prin care dorim să-i sprijinim pe românii care muncesc în străinătate, să îşi achiziţioneze sau să îşi construiască o locuinţă. În acelaşi timp, măsura va contribui la o administrare mai eficientă şi la creşterea gradului de utilizare a portofoliului de garanţii din Programul Prima casă.” Ioana-Maria Petrescu, Ministrul Finanțelor

Programul a fost implementat începând cu a doua jumătate a anului 2009. Valoarea medie a finanţărilor accesate în cadrul programului este de 38.210 euro. Până în prezent au fost acordate 123.922 garanţii din care circa 31% sunt destinate achiziţiei de imobile construite între anii 2008-2013.