PREȚUL LA APĂ, SUBIECTUL UNEI SCRISORI DESCHISE, TRANSMISĂ DE VALENTIN VRABIE CĂTRE LIVIU DRAGNEA [DOCUMENT]

 

Primarul municipiului Medgidia a transmis o scrisoare deschisă către președintele Partidului Social Democrat, Liviu DRAGNEA. Valentin Vrabie atrage atenția asupra prețului mare la apă din județul Constanța și menționează faptul că „primarii județului sunt obligați să încalce legislația în vigoare și să emită hotărâri de consiliu local ilegale, necesare pentru a ceda cu titlu gratuit unei societăți comerciale diferite suprafețe de teren.” Edilul solicită intervenţia liderului PSD pe acest subiect și susținerea proiectului de hotărâre pe care l-a inițiat în ceea ce privește reducerea cu 50% a prețului la apă în municipiul Medgidia.

 

Aflat în conflict deschis cu reprezentanții companiei RAJA SA dar și cu aleșii locali din Medgidia, care resping inițiativa sa, Valentin Vrabie speră să primească susținere de la Liviu Dragnea.

 

În cadrul unei conferințe de presă, organizată la „ExpoApa”, Felix Stroe, președintele Asociației Române a Apei și director al operatorului RAJA SA a declarat că dorește rezolvarea situației de la Medgidia pașnic: „Vom parcurge toate etapele, pentru că avizele nu sunt pentru afacere personală, ci sunt pentru interesele județului. Eu cred că este un interes strategic, e o problemă socială. Și nu e normal să adoptăm o atitudine cum a adoptat-o Medgidia în ultima perioadă. Practic, domnul primar din Medgidia nu vrea să introducă pe ordinea de zi a Consiliului Local Muncipal aceste probleme. Dar, noi am făcut o campanie foarte laborioasă pentru informarea cetățenilor și a consilierilor locali, cărora le-am și scris și le-am explicat riscurile la care se expun, pentru că nu poți să spui că nu sunt de acord. Nu este un proiect să faci o gogoșerie sau să mai faci o învârtită pe undeva. Nu poți să spui: ‘nu vreau eu’. Nu vrei tu, nu vrei la tine acasă. Dar că nu vrei tu trebuie să ai argumente legale și să explici de ce nu vrei. Sper să o rezolvăm pașnic.” – a precizat Felix Stroe.

 

Valentin Vrabie spune că este dispus să rezolve pașnic acest conflict: „Sigur că putem rezolva în mod pașnic! Dacă RAJA va accepta preluarea terenurilor pe care le solicită, în schimbul reducerii prețului la apă potabilă și a gratuității pentru școli, spital și biserici, nu mai există niciun conflict. Nu pot spune că hotărârea inițiată de mine este ilegală, în condițiile în care Consiliul Județean a emis o hotărâre identică, în cazul solicitării noastre pentru preluarea Muzeului Lucian Grigorescu. Eu nu pot să cred că domnii de la județ au emis o hotărâre ilegală, dânșii sunt specialiști.” – a precizat primarul municipiului Medgidia.

 

Referitor la scrisoarea deschisă, edilul Medgidiei a spus că speră ca Liviu DRAGNEA să ia atitudine în ceea ce privește Organizația PSD de la malul mării, pentru a demonstra că „PSD este un partid modern, orientat spre viitor, de vocație europeană și ancorat în realitățile naționale, deschis spre modernizare și dezvoltare socială, promotor ferm al democrației și al reformei în toate componentele societății românești!”.

 

ÎN CONTINUARE REDĂM INTEGRAL CONȚINUTUL SCRISORII ADRESATE PREȘEDINTELUI PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT

 

„Stimate domnule Președinte Liviu Dragnea,

Subsemnatul Valentin Vrabie, în calitate de primar al municipiului Medgidia, judeţul Constanţa, vă supun atenției o problemă extrem de gravă cu care se confruntă toți cetățenii acestui județ. Deși în statutul partidului pe care dumneavoastră îl reprezentați se stipulează, printre altele că:

– PSD promovează și susține statul de drept, democratic și social în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic, reprezintă valori supreme în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român și a idealurilor Revoluției din Decembrie 1989;

– susține continuarea reformei în administrația publică centrală și locală, subordonată intereselor cetățenilor;

– elaborează și susține programe care să asigure realizarea reformei economice și sociale, a echității sociale exprimate prin egalitatea șanselor pentru toți cetățenii țării, promovarea și afirmarea valorilor umane;

– elaborează și susține programe concrete de protecție socială, promovează solidaritatea umană, spiritul comunitar de întrajutorare, respectul persoanei și al familiei, în vederea creșterii coeziunii sociale și a unor relații de respect între cetățean și instituțiile statului;

la nivelul județului Constanța, unde PSD a obținut 99.971 voturi la alegerile locale din vara anului 2016, toate cele enumerate anterior nu reprezintă decât nişte simple deziderate.

În condițiile în care, singurul operator regional care oferă servicii de furnizare apă și canalizare pe teritoriul județului Constanța – S.C. RAJA S.A. – practică cele mai mari tarife din țară, respectiv 9,66 lei, cred că sunt îndreptățit să consider că vocația dumneavoastră de partid de stânga NU este aceea de a face politică pentru oameni, așa cum frumos este precizat în statutul partidului.

Susțineți că „Partidul Social Democrat trebuie să facă, de asemenea, politica celor care și-au făcut afaceri mai mici sau mai mari din care trăiesc ei, familiile lor și angajaţii lor, politica celor care inovează, care creează, a celor care duc mai departe tradiţii românești”. Vă întreb cum se pot implementa cele enunțate anterior în condițiile în care prețurile exagerat de mari practicate de operatorul regional descurajează și alungă efectiv posibilii investitori.

Din păcate, prin prețurile exagerate practicate la nivelul județului, președintele PSD Constanța și director al S.C. RAJA S.A., domnul Felix Stroe demonstrează că politica socială practicată de fapt de PSD este doar ”apă de ploaie”. Incertitudinea profundă și spectacolul jalnic pe care le trăiesc zi de zi cetățenii acestui județ sunt într-o profundă antiteză cu viziunea politicii PSD, cu logica în care PSD doar susține că gândește strategiile politice, în care pretinde că dezvoltă programele publice.

„Politica pentru oameni înseamnă să ducem întreaga noastră activitate politică acolo unde oamenii își trăiesc viaţa de zi cu zi, să punem în centrul acţiunii noastre politice comunitatea. Acolo, în comunitate, perspectiva politică se schimbă, lucrurile devin concrete, oamenii au nevoie de căldură, de apă, de o școală nouă, de un spital curat, au nevoie de locuri de muncă, au nevoie de un drum asfaltat. Acolo, în comunitate, social-democraţia nu este doar o doctrină, acolo poate să însemne o nouă șansă, poate să fie dreptate sau speranţă pentru cei care se află într-o situaţie disperată”. Însă realitatea din teritoriu este cu totul alta. Și eu consider că dumneavoastră ar trebui să o cunoașteți pentru a putea îndrepta lucrurile!

PSD Constanța a devenit, în ultima perioadă, umbrela sub care, sub presiunea funcțiilor politice, primarii județului sunt obligați să încalce legislația în vigoare și să emită hotărâri de consiliu local ilegale. Acestea sunt necesare pentru a ceda cu titlu gratuit unei societăți comerciale – S.C. RAJA S.A. – diferite suprafețe de teren.

Partidul a ajuns o simplă unealtă în mâna unor artizani care urmăsesc doar avantaje economice obținute din prețurile monstruoase devenite coșmaruri pentru cetățeni. Mitingul organizat sâmbătă, 12 mai, în municipiul Medgidia, prin care cetățenii au susținut un proiect de hotărâre care vizează reducerea cu 50% a tarifelor practicate de S.C. RAJA S.A., reprezintă dovada clară pentru cele afirmate anterior. În cazul în care această problemă nu va fi rezolvată în cel mai scurt timp posibil, acest miting va deveni doar un prim pas al unor acțiuni de amploare desfășurate în tot județul Constanța.

Față de cele expuse mai sus, vă solicit imperativ intervenţia și vă rog să demonstrați și pentru județul Constanța că „PSD este un partid social-democrat modern, orientat spre viitor, de vocație europeană și ancorat în realitățile naționale, deschis spre modernizare și dezvoltare socială, promotor ferm al democrației și al reformei în toate componentele societății românești!”

Vă mulţumesc pentru atenţia acordată acestei probleme atât de importante. Aştept cu interes răspunsul dumneavoastră!”

Medgidia, 15 mai 2018
Primarul municipiului Medgidia,
Valentin Vrabie

VEZI DOCUMENT – Scrisoare deschisă către Liviu Dragnea