Persoane sancționate contravențional pentru că nu au respectat regimul de izolare la domiciliu

În contextul măsurilor preventive și planului de acțiune elaborat la nivel național, împotriva răspândirii infecției cu virusul COVID-19, persoanele izolate la domiciliu au obligația să respecte regimul impus. La nivelul județului Constanța au fost date trei amenzi contravenționale, în valoare de 10.000 de lei fiecare, persoanelor care nu au respectat regimul de izolare la domiciliu.  

Sancțiunile au fost impuse în baza HG nr. 857/2011, referitoare la „nerespectarea de către persoane fizice, suspecţi şi convalescenţi de boli transmisibile, contacţi şi purtători sănătoşi de germeni patogeni, a măsurilor stabilite în scopul prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile”.

Reiterăm importanța respectării măsurilor de prevenție. Astfel, cetățenii trebuie să știe că izolarea la domiciliu este o acțiune importantă, care poate preîntâmpina răspândirea noului coronavirus. Odată cu intrarea în izolare, timp de 14 zile, persoanele izolate sunt obligate să rămână acasă și să răspundă autorităților, atunci când acestea doresc să facă verificări prin care să se stabilească simptomatologia.

transmit reprezentanții Prefecturii Constanța

Trebuie reținut faptul că izolarea la domiciliu diferă de conceptul de „carantinare”. Carantinarea se face doar în unități stabilite precis la nivelul fiecărui județ, unde pacienții veniți din zonele de risc sunt monitorizați cu atenție.

În momentul de față, la nivelul județului Constanța, 650 persoane sunt izolate la domiciliu, 13 persoane se află în carantină și un cetățean a fost depistat pozitiv cu prezența virusului COVID-19. Este vorba despre un bărbat de 52 de ani, care face parte din personalul medical al SCJU Constanța.

Îi rugăm insistent, pe această cale, pe toți cetățenii județului Constanța să se informeze asupra măsurilor de prevenire și limitare a eventualelor îmbolnăviri cu noul coronavirus,  din sursele oficiale ale Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe și Departamentului pentru Situații de Urgență.      

este mesajul transmis de autorități