Arhive

PERFORMANȚĂ FĂRĂ BANI! SPORTIVII CS MEDGIDIA NU ȘI-AU PRIMIT SALARIILE DE DOUĂ LUNI [VIDEO + FOTO]

BUCURIE și TRISTEȚE, sunt două sentimente care te încearcă în momentul în care pășești în Sala Sporturilor „Iftimie Ilisei” din Medgidia.

BUCURIA revederii sportivilor care fac performanță și TRISTEȚEA de a ști că de mai bine de două luni muncesc fără a-și primi salariile, mici în comparație cu nivelul la care au dus numele municipiului MEDGIDIA.

BUCURIE, pentru că vezi dăruire și ambiția de învinge. TRISTEȚE, la gândul că potrivit contractelor pe care le-au semnat, la trei salarii neplătite sportivii pot depune memoriu la federație și pot pleca, fără niciun fel de sancțiune, la echipe care nu își bat joc de oamenii pe care îi angajează.

BUCURIE, când te gândești că, după aproape doi ani de la înființare, cu un buget destul de mic, echipa de volei a Clubului Sportiv Medgidia este la un pas de promovarea în Liga Națională. TRISTEȚE, pentru dramele pe care le trăiesc niște fete care au visat să facă performanță și au ajuns în situația în care „nu au bani nici măcar pentru banalele absorbante”.

Câteva dintre ele au plecat de la cluburi unde aveau salarii mai mari, doar pentru că au dorit să se alăture acestui proiect îndrăzneț și pentru că li s-a promis că la Medgidia există stabilitate. Totul a fost frumos până pe data de 10 decembrie a anului 2018, moment în care au primit salariile pentru luna noiembrie.

Vor exista și cârcotași care vor spune că „salariile sunt prea mari și Medgidia nu își permite”. Însă, surprinzător sau nu, fetele astea (14 la număr) alături de antrenor, preparator fizic și președinte de secție au dus echipa CS Medgidia la un pas de promovarea în Liga Națională de Volei. Și asta în condițiie în care majoritatea câștigă puțin peste 1000 de lei/ lună.

Prin comparație, alte echipe care luptă pentru pentru promovarea în divizia A, își permit să plătească jucătoare aduse din Liga Națională cu salarii de peste 1500-2000 de euro/lună. Așa că, dragi cârcotași, aflați că fetele de la Medgidia au făcut și fac performanță fără să aibă salarii colosale. Într-un top al bugetelor echipelor de volei din seria de Est, Medgidia se află pe locul patru, dar este lider în clasamentul sportiv. Comparația cu bugetele celorlalte echipe din țară nici nu își mai are rostul, pentru că „Medgidia este un copil mic”.

În această ediție a campionatului, fetele antrenate de Florin Voinea au câștigat toate meciurile din seria Est, fără să piardă un set, chiar și în condițiile în care de mai bine de două luni nu și-au primit salariile. De ce? Pentru că iubesc voleiul, pentru că vor să facă performanță și pentru că au dorit să le demonstreze iubitorilor de sport că își merită din plin banii.

În cadrul ultimei partide, disputată în Sala Sporturilor „Iftimie Ilisei”, CS Medgidia s-a impus în fața echipei CS Top Volei 05 Constanța cu scorul de 3-0.

Fetele se declară dezamăgite de situația în care se află, mai ales că cele care nu au părinții aproape sau provin din familii fără posibilități financiare deosebite nu au bani nici pentru banalele absorbante. Cu toate astea nu și-au pierdut încă speranța, muncesc în continuare și vor să fie pe lista jucătoarelor care vor promova echipa Medgidiei în liga națională de volei.

Când le vezi pe teren, poti spune că au ajuns să fie ca o familie, se ajută una pe cealaltă, însă sunt conștiente că situația incertă și neplata salariilor se vor răsfrânge asupra performanțelor sportive.

Pentru a nu amplifica scandalul pe tema sportului nu vom divulga numele persoanelor cu care am discutat în ultima perioadă. „Au spus consilierii că cei care fac parte din echipa administrativă, antrenorii și președinții de secții sunt mulți și au salarii prea mari. Însă nu este chiar așa. Suntem câțiva oameni, în comparație cu alte cluburi sportive din țară și pe lângă cei 80 de sportivi seniori, care fac performanță, avem responsabilitatea de a iniția, pregăti și îndruma peste 500 de copii. Nu e lucru ușor.”

Cum s-a ajuns aici? Pur și simplu! După numeroase discuții și acuzații cu privire la modalitatea de finanțare a Clubului Sportiv Medgidia, aleșii locali au pornit o dispută, care s-a transformat într-un scandal ce pare fără sfârșit.

Primarul Valentin Vrabie spune că s-au făcut zeci de sesizări, însă Curtea de Conturi, care a verificat inclusiv activitatea clubului, nu a constatat încălcări ale legii și nu a stabilit vreo abatere financiară. A lăsat însă o măsură de reanalizare a documentelor și recomandări în ceea ce privește organizarea și funcționarea.

Totul părea simplu: se aporbau în Consiliul Local organigrama și statul de funcții, se stabilea un buget pentru Clubul Sportiv, care să fie aprobat de consilieri și totul reintra în normal. Echipele își vedeau de treabă, sportivii își primeau salariile și se continua lupta pentru performanță. Dar nu s-a întâmplat asta!

Primarul a propus organigramă și stat de funcții pentru club, consilierii nu au aprobat și a început un scandal care pare să nu se mai încheie.

În ultima ședință aleșii au inițiat un proiect de hotărâre pentru schimbarea reglulamentului de la Clubul Sportiv și chiar dacă nu au primit aviz de legalitate, iar vechiul regulament aprobat odată cu inființarea clubului prevedea că modificările trebuie propuse de primar. După o oră de dezbatere, s-au propus și două amendamente, iar proiectul a fost votat de majoritatea aleșilor. Valentin Vrabie susține că inițiativa consilierilor poate să distrugă toată munca depusă de sportivi. Asta deoarece în urma aprobării noului regulament Clubul Sportiv Medgidia rămâne fără însemne, riscă să își piardă palmaresul și lista problemelor poate continua.

Cel mai probabil, urmează o perioadă la fel de tulbure, se vor face contestații, sesizări la Instituția Prefectului etc. Nimeni nu știe nici cum și mai ales când acest scandal se va încheia. Un lucru este cert, sportivii nu și-au primit salariile de mai bine de două luni, nu există bani pentru deplasări la meciurile din cadrul campionatelor și lista neajunsurilor este lungă.

Nu mai este mult până când se va ajunge la blocaj total! Însă cel mai îngrijorător aspect este că după ce se împlinesc trei luni de neplată a salariilor, sportivii pot depune memorii la federațiile de care aparțin și vor fi liberi să plece. Asta înseamnă destabilizarea activității sportive, ratarea șanselor de promovare în divizii superioare etc.


spun reprezentanții CS Medgidia.

Și uite așa din cauza unor ambiții și orgolii, tot ce s-a construit în ultimul an și jumătate în domeniul sportiv, se poate duce pe apa sâmbetei în câteva clipe.

Stimați aleși, gândiți-vă la cei peste 500 de copiii din Medgidia, care activează la secțiile Clubului Sportiv! Gândiți-vă că în lipsa sportului vor ajunge captivi în fața calculatoarelor, tabletelor și a telefoanelor mobile. Gândiți-vă că sportul este cel mai bun ambasador, iar în ultima perioadă Medgidia a ieșit din anonimat și poate ajunge un reper important pe harta națională. Gândiți-vă la copiii care au câștigat medalii la competițiile naționale și chiar internaționale! Gândiți-vă la viitor!