PENTRU UN TRAFIC MAI SIGUR POLIŢIA RUTIERĂ VĂ RECOMANDĂ SĂ CONDUCEŢI PREVENTIV!

Se apropie sezonul de iarnă. Aşa că poliţiştii doresc să reamintească tuturor conducătorilor auto regulile de bază cu privire la pregătirea autovehiculelor şi conduita în trafic. Şi asta din cauza numărului mare de accidente care se produc anual în sezonul rece.

Pentru a evita efectele negative pe care sezonul rece le are asupra autovehiculelor Poliția recomandă conducătorilor auto să verifice sistemului de degivrare şi climatizare. De asemenea, să verifice sistemului de lumini, inclusiv cele pentru ceaţă, și să își doteze autovehiculele cu: anvelope specifice sezonului de iarnă, lanţuri antiderapante, săculeţi de nisip, lichid de parbriz specific temperaturilor scăzute și antigel.
În ceea ce priveşte conduita pe timpul deplasărilor, poliţia rutieră vine în ajutorul conducătorilor de autovehicule cu următoarele recomandări:

Recomandări: să adapteze permanent viteza de delasare la condiţiile de drum (carosabil umed sau acoperit cu gheaţă, zăpadă, polei); să folosească corespunzător atât sistemul de iluminare, semnalizare cât si cel de climatizare şi dezaburire; să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a preveni producerea unei coliziuni atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile; să nu se angajeze în efectuarea manevrei de depăşire în cazul în care vizibilitatea este scăzută; să nu bruscheze comenzile autovehiculului la schimbarea direcţiei de deplasare; să reducă viteza de deplasare în apropierea marcajelor pietonale şi să acorde prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversare.

Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului ce privește circulaţia pe drumurile publice, sunt sancţionați conducerii autovehiculelor ce nu sunt dotate cu anvelope de iarnã. Amenda este de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 810 şi 1.800 lei, iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.