„Pădurile seculare ale României au o valoare inestimabilă și trebuie protejate fără întârziere!”

București, 23 iunie 2021: Cunoscutul silvicultor german Peter Wohlleben, autorul bestseller-ului „Viața secretă a copacilor” (editura Publica), vizitează la invitația Greenpeace o pădure virgină din România, precum și Pădurea Băneasa din proximitatea Bucureștiului.

Pădurile sunt profesia lui, iar munca printre arbori, viața lui: Peter Wohlleben, silvicultorul care a surprins o lume întreagă cu volumul „Viața secretă a copacilor” vine în România pentru a vizita alături de activiștii Greenpeace o pădure virgină din Munții Făgăraș, introdusă oficial în Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine din România și protejată strict prin eforturile organizației de mediu.


Voluntari Greenpeace din 14 țări europene au cartat în august 2016 peste 845 de hectare de păduri seculare din Munții Făgăraș pentru a cere autorităților române să protejeze prin lege aceste ecosisteme forestiere amenințate de exploatări ilegale.

Exploatări în Pădurea Băneasa, iunie 2021 (foto de Anamaria Laura Trică)

Peter Wohlleben va descoperi apoi alături de jurnaliști și cititori prin Băneasa, pădure de protecție a Bucureștiului aflată în plin proces de exploatare. Organizația Mondială a Sănătății recomandă 50 mp de spațiu verde pe cap de locuitor, Uniunea Europeană 26. Locuitorii Bucureștiului au 9, cu mult sub capitala vecină Viena, care are 120.

Bariera Verde, campania Greenpeace pentru o Rețea Națională de Păduri de Protecție

Dispariția pădurilor și a perdelelor forestiere din zonele de câmpie amenință siguranța națională. În următorii 30 de ani, peste 40% din teritoriul României va deveni o stepă aridă. Modelările climatologilor indică, într-un scenariu moderat, că peste 11 milioane de români vor fi afectați de creșterea temperaturilor, reducerea drastică a rezervelor de apă și deșertificare.

Pentru a preîntâmpina cele mai grave efecte ale deșertificării, Greenpeace România a lansat recent Bariera Verde, o campanie pentru crearea unei Rețele Naționale de Păduri de Protecție, soluția naturală împotriva secetei și a fenomenelor meteo extreme. Peste 100.000 de oameni au semnat deja petiția pe www.barieraverde.ro.

Peter Wohlleben

Peter Wohlleben a studiat silvicultura și a lucrat în administrația forestieră germană. În prezent, are grijă de o pădure din Munții Eifel și militează pentru protecția strictă a pădurilor virgine, dintre care cele mai multe din zona temperată a UE încă se află în România. Peter este autorul mai multor cărți despre arbori, păduri și protecția mediului, apreciate atât de specialiști, cât și de publicul larg. În limba română au fost publicate Viața secretă a copacilor, Auzi cum vorbesc copacii? și Pădurea: instrucțiuni de folosire. Rețeaua secretă a naturii, cea mai recentă carte a sa despre legătura tainică dintre om și natură este în curs de apariție la editura Publica.


Viața secretă a copacilor a fost un bestseller instant (fapt neobișnuit pentru un volum științific de mediu), preferința publicului regăsindu-se și în aprecierile criticilor. Cartea face lumină în desișul întunecat al pădurilor și ne dezvăluie aspecte surprinzătoare despre capacitățile nebănuite ale copacilor. Wood-Wide Web, expresia folosită de autor în carte pentru a reda modalitatea de comunicare a copacilor, a fost larg preluată în media. Informativă și relaxantă, scriitura lui Wohlleben ne învață să prețuim minunile naturii.