Episodul 5
Incepem acest episod cu ceva care probabil va surprinde atat parintii, bunicii cat si societatea academica in general. Daca pana acum multe dintre informatiile din continuturile programului “Ora de recreatie” au reprezentat o surpriza placuta, atat pentru elevi cat si parinti, bunici si profesori, de data aceasta va fi vorba despre ceva ce autoritatile de la Bruxelles considera ca este de o gravitate iesita din comun.
Despre ce este vorba?
Cercetarile ce au fost realizate de prestigioasa Universitate “Harvard” din Statele Unite ale Americii au aratat, printre altele, ca orice copil de cand se naste pana la varsta de 3-4 ani are potentialul pentru a deveni un geniu. Din pacate din cauza unor probleme care tin de sistemul de invatamant si despre care vom vorbi cu alta ocazie, intr-o perioada de timp relativ scurta copii pierd un astfel de potential.
Aceleasi cercetari ne arata ca atunci cand cei care de la varsta de 3-4 ani nu sunt ajutati sa valorifice capacitatea cu care se nasc inzestrati cand ating varsta de 20 de ani doar 10% din ei mai pastreaza potentialul de a deveni genii.
Datorita gravitatii unei astfel de situatii, Uniunea Europeana recomanda ca, pe langa programele stabilite de catre Ministerul Educatiei din tarile membre, sa fie implementate cu sprijinul autoritatilor locale si a mediului de afaceri o serie de alte programe care au drept scop sa mentina vie capacitatea cu care sunt inzestrati micutii inca de la nastere, sa-i ajute sa dezvolte o serie de abilitiati, capacitati, aptitudini si potential creativ.
ASTFEL DE PROGRAME CARE AJUTA MICUTII SA ISI VALORIFICE POTENTIALUL CREATIV SI ALTE ABILITATI CU CARE SUNT INZESTRATI INCA DE LA NASTERE POT FI REALIZATE CU SPRIJINUL AUTORITATILOR LOCALE SI MEDIUL DE AFACERI
Tinand cont ca este foarte important ca micutii inca de la varsta de 3-4 ani sa fie sprijiniti intr-un anumit fel ca sa descopere o serie de abilitati si capacitati cu care se nasc inzestrati inca de la nastere, autoritatile locale, mediul de afaceri pot sprijini institutiile de invatamant sa implementeze anumite programe asa cum este recomandat de catre Uniunea Europeana.
Avand in vedere ca impreuna cu cele doua institutii Scoala “Spiru Haret” si televiziunea Alpha Media am lansat un program cu caracter educativ si recreativ care este deja implementat in Medgidia, agentii economici si organizatiile non-guvernamentale, atat din Medgidia cat si din alta regiune care doresc sa sprijine acest proiect, pot intra in legatura cu doamna directorul scolii, Alina Pavaleanu sau doamna Mioara Girba Tutu.
In aceeasi ordine de idei, companiile care doresc sa ofere premii elevilor care participa la diverse competitii din cadrul proiectului “Ora de recreatie” sau sprijina intr-o maniera sau alta evenimentul de lansare oficiala a proiectului “Ora de recreatie” si realizarea unei festivitati de premiere, sunt rugati sa intre in contact cu directorii coordonatori la care am facut referire mai sus.
Revenind la tematica legata de rezultatele ce au fost prezentate de catre cercetatori din cadrul universitatii Harvard in Statele Unite ale Americii consideram important sa va mai spunem urmatoarele:
Plecand de la realitatea ce a fost prezentata in randurile de mai sus, se recomanda ca inca de la varsta de 3-4 ani sa fie implementate o serie de proiecte cu caracter educativ si recreativ, asemanatoare cu ceea ce am inceput sa realizam impreuna cu Scoala “Spiru Haret” si Televiziunea Alpha Media.
In acest context, atat Uniunea Europeana cat si alte tari care considera situatia ce a fost prezentata de o gravitate iesita din comun, recomanda introducerea cu prioritate a programelor care au drept scop, in prima faza sa identifice talentelele copiilor si apoi incadrarea lor in alte activitati, ocazie in care micutii sa fie indrumati de asa maniera incat capacitatea lor de asimilare sa fie una cat mai mare.
CUM SE POATE IMPLEMENTA UN ASTFEL DE PROGRAM IN ASA FEL INCAT MICUTII SA FIE AJUTATI INCA DE LA VARSTA 3-4 ANI SA IDENTIFICE CAPACITATILE CU CARE SE NASC INZESTRATI
Inca de la bun inceput parintii, factorii educativi, autoritatile locale, ar trebui sa creeze o lume in miniatura in care micutii inca de la 4-5 ani sa poata trai si convietui. Cu acest prilej, consideram ca ar trebui supravegheati de o echipa de profesionisti si un grup de lucru format de catre parinti si voluntari, si in felul acesta intr-un timp foarte scurt sa poata descoperi pentru fiecare copil in parte inclinatia lui.
Dupa aceasta etapa, micutii ar trebui grupati intr-o alta lume in miniatura, in functie de inclinatie si posibil talent, aptitudini pe care le pot dezvolta. Ajungand in lumea in miniatura doi, micutii ar urma sa treaca printr-un proces de asimilare coordonat de o maniera profesionista, de catre specialisti in stiinte pedagogica, psihologi.
Sa ne imaginam o situatie in care se descopera inca de la etapa in care micutul se afla in lumea miniatura 1, ca avea un talent deosebit pentru desen, si ca ulterior se formeaza un grup cu peste 100 de micuti care aveau talent pentru desen.
Presupunand ca parintii sunt de acord ca micutului lor ii place foarte mult sa deseneze, se simte extraordinar de bine atunci cand face o activitate de grup care ii ofera posibilitatea sa transpuna in imagini ceea ce gandesc.
In astfel de situatii, sub indrumarea unor grupuri de profesionisti, aceste activitati au drept scop dezvoltarea abilitatilor mentale a unui copil, in asa fel incat, intr-un timp foarte scurt micutii sa devina cei mai talentati mici pictori, graficieni, ilustratori si sa contribuie cu opera lor la o serie de activitati din cadrul comunitatii in care traiesc.
In cazul in care nu se implementeaza astfel de proiecte copiii isi pierd potentialul cu care sunt inzestrati, iar la varsta de 20 doar 10% dintre ei mai pastreaza capacitatile native cu care se nasc.
Avand in vedere gravitatea unei astfel de situatii, am decis ca impreuna cu Scoala Gimnaziala “Spiru Haret” si televiziunea Alpha Media, sa implementam anumite proiecte ce sunt recomandate de catre Uniunea Europeana pentru a preveni o astfel de situatie.
Cu aceasta ocazie, pe langa o serie de avantaje ce tin de procesul de invatare despre care vom vorbi cu alta ocazie, prin intermediul programelor respective, copiIi vor invata peste 70% din materie de o maniera interactiva, dar aceasta nu este tot, deoarece activitatile permit, printre altele, ca elevii, parintii si profesorii sa se intalneasca in diverse locatii, altele decat scoala, sa interactioneze atat in viata reala, cat si in cea online, iar apoi atunci cand situatia o cere, sa se aseze cu mare placere la aceeasi masa de lucru, sa discute despre o anumita problema, sa ia decizii impreuna, etc.
Tinand cont ca o astfel de metoda de invatare ajuta la o mai buna comunicare si relatii de afinitate intre parinti, elevi si profesori, astfel de programe ajuta la rezolvarea unei serii de probleme despre care, atat profesorii, cat si parinti le-au prezentat pana acum in diverse situatii.
Din aceste si multe alte motive autoritatile locale, mediul de afaceri si comunitate in general trebuie sa se mobilizeze pentru a sprijini anumite etape a unor astfel de proiecte.
In acest context, agentii economicii care doresc sa contribuie de o maniera sau alta la realizarea acestor programe, pot lua legatura cu doamna director Alina Pavaleanu si doamna Mioara Girba Tutu.
Leave a Reply