O nouă mobilitate în Portugalia pentru Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Constanța

O delegație a Colegiului Național „Mihai Eminescu”, formată din elevi și profesori, a participat în perioada 04-08 Aprilie 2022 la schimbul de elevi de scurtă durată, în Tabuaco, Portugalia, în cadrul proiectului Proiectul Erasmus+ „R.E.S.I.LIEN.T.: euRopEan partnerShIp to promote resiLIENce as educational Tool against early school leaving” – 2020-1-IT02-KA229-079180_2.

Delegația din România, formată din elevii Ana-Adriana Dumitrache, Alexandra-Maria Trașcu, Ariana Dudună, Maria-Cristina Pești, Giulia-Maria Matei, Șerban Nopcea, Alexandru Giuglea, alături de profesorii Alice-Oana Ion și Bianca-Alina Raftu, a fost prezentă alături de celelalte echipele participante din: Turcia și Italia.

Acestora li s-au alăturat șapte elevi și trei profesori din cadrul – Escola Preparatoria e Secundaria de Tabuaço, Portugalia, școala gazdă a acestei mobilități.

Scopul primei întâlniri oficiale din cadrul proiectului a fost de a prezenta produsele realizate și anume: filme, reportaje, prezentări sau interviuri cu un model politic de reziliență. Fiecare țară participantă a ales un nume reprezentativ pentru aceasta, fie de-a lungul istoriei, fie un model politic autohton, care prin comportament, fapte, discurs și mesaje transmise și-a dovedit tăria de caracter, puterea și verticalitatea morală.

Iată care a fost programul integral al întâlnirii:

  • În prima zi, au fost organizate activități de cunoaștere și împrietenire a membrilor de proiect și s-au stabilit caracteristicile unei persoane reziliente
  • În cea de-a doua zi, s-au derulat activități de cunoaștere a orașului Tabuaco, prin organizarea unui tur interactiv, contracronometru cu obiective simple de îndeplinit
  • Ziua a treia a fost marcată prin vizitarea unei crame tradiționale, pentru a învăța despre procesul de creare a vinului din regiunea Douro, produs specific al orașului Tabuaço, Portugalia, dar și cu o plimbare pe râu pentru a vedea peisajele minunate.
  • Ziua a patra a culminat cu o vizita în orașul învecinat Porto, cu vizitarea Palatului Bursei (Palácio da Bolsa), cu o plimbare pe renumita promenada Ribeira, dar și cu vizita la Torre dos Clérigos, una dintre cele mai vechi biserici din Porto, care oferă o panoramă superbă asupra orașului.
  • În ultima zi au fost derulate activități de cunoaștere reciprocă a particularităților lingvistice, au fost stabiliți următorii pași ai proiectului și următoarele activități ce urmează a fi derulate. Elevii au participat și la activități artistice, sportive, au socializat, iar la final au primit certificatele de participare.

Obiectivul principal al proiectului aflat în derulare este acela de a forma atitudini, deprinderi sociale, de a promova valorile sociale europene și de a-i ajuta pe elevii participanți să identifice problemele sociale existente la nivelul școlilor și să propună metode și soluții concrete de soluționare a acestora.

Impresii ale elevilor

Participarea la nivelul mobilității mi-a oferit oportunitatea de a deprinde cunoștințe noi cu privire la reziliență și abandonul școlar, precum și să interacționez cu oameni noi și culturi noi, întărindu-mi astfel sentimentul de apartenență la Uniunea Europeană. Mă bucur pentru
oportunitatea pe care am avut-o și mulțumesc echipei portugheze pentru primirea călduroasă și facilitarea participării la activități.

Ariana Dudună, clasa a X-a E

Participarea în această mobilitate mi-a deschis orizonturi noi şi m-a învățat nenumărate lucruri. Activitățile la care am luat parte mi-au dezvoltat spiritul de echipă şi m-au unit cu persoane din toate colțurile lumii. Am descoperit culturi noi şi problemele cu care fiecare se confruntă, de asemenea metodele de remediere ale acestora. Această experiență mi-a dat capacitatea de a înțelege dificultățile zilnice prin care trec oamenii și metodele de reziliență și adaptare pe care le pot implementa în viața mea de zi cu zi.

Giulia Maria Matei, clasa a X-a B

Participarea mea în cadrul proiectului ,,R.E.S.I.LIEN.T”, respectiv prima mobilitate, ăn Tabuaço, Portugalia, m-a ajutat să descopăr frumsețea Portugaliei, să stabilesc conexiuni și să învăț mai multe despre cele 3 țări partenere din proiec, și sistemul fiecăreia de învățare.

Șerban Nopcea, clasa a XI-a D

Mobilitatea in Tabuaço, Portugalia, din cadrul proiectului “R.E.S.I.LIEN.T”, mi-a oferit șansa de a descoperi îndeaproape cultura poporului portughez. Astfel, am fost primiți de o echipă minunată, gata să ne ofere una dintre cele mai frumoase experiențe. Mă bucur că am avut ocazia de a lega noi prietenii și de a mă bucura de peisaje extraordinare și de diferite rețete tradiționale, pe care cu siguranță nu le voi uita!

Alexandra Trașcu, clasa a XI-a G