Misiunile jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa

Peste 130 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au fost zilnic la datorie în perioada 17 – 23 august a.c., acționând în cooperare cu poliţiştii constănţeni, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale de natură penală sau contravențională .

Pe timpul misiunilor executate în cursul săptămânii trecute, au fost aplicate 203 sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 61000 lei pentru următoarele fapte: desfăşurarea de activităţi comerciale fără îndeplinirea condiţiilor legale, adresarea de injurii și amenințări cu acte de violență, tulburarea liniştii publice, consum de alcool în locuri publice, apelarea în mod repetat la mila publicului de către o persoană aptă de muncă, nerespectarea măsurilor dispuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-Cov-2, intrarea cu autoturimul pe plajă.

În aceeaşi perioadă echipajele de jandarmerie au constatat 3 fapte de natură penală pe linia comercializării unor bunuri susceptibile de a fi contrafăcute şi a deţinerii de substanţe cu efect halucinogen.

Totodată, în cursul săptămânii trecute, jandarmii au acţionat pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a manifestărilor cultural-artistice organizate în parcul Carol I – Termele Romane(Festivalul Internaţional de Teatru Independent la Constanța -FITIC, ediția V), Parcul Arheologic(Be Safe-Best Summer Art Fest), Parcul Viitorului(Caravana Zbumzzi) şi Parcul Tăbăcărie(Seri de Teatru la Pontul Euxin), competiţia 4 V Rally Raid 2020 şi meciul de fotbal F.C. Viitorul – U.T.A. Arad.

Săptămâna trecută au mai fost executate 19 misiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere emise de către instanţe sau parchete.

Jandarmii au fost angrenaţi zilnic şi în misiuni de pază şi protecţie instituţională la obiectivele din competenţă, fiind prezenţi şi la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa şi Biroul Electoral Judeţean Constanţa.

Reamintim tuturor cetăţenilor faptul că pot solicita sprijinul Jandarmeriei prin apelarea Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112 sau pot sesiza cel mai apropiat echipaj de jandarmerie, atunci când situaţia o impune.

Exemple:

  1. În cursul zilei de 23 august, jandarmii constănţeni au depistat două persoane care ofereau spre comercializare mai multe perechi de ochelari și parfumuri ,,la preţ avantajos”, pe plaja din stațiunea Eforie.

Persoanele în cauză nu aveau documente de provenienţă a bunurilor respective, acestea fiind inscripţionate cu numele unor mărci cunoscute.

Existând suspiciunea că obiectele oferite spre vânzare erau contrafăcute, jandarmii au întocmit procesele verbale de constatare conform prevederilor Codului de Procedură Penală şi le-au transmis structurilor de poliție pentru continuarea cercetărilor, împreună cu bunurile ridicate în vederea confiscării,.

Recomandăm cetăţenilor să nu achiziţioneze bunuri comercializate în mod ambulant şi fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare, iar când observă astfel de acte de comerţ, să sesizeze autorităţile abilitate.

2. În cursul serii de 23 august, un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța a observat pe bulevardul Mamaia un tânăr în timp fuma o țigară confecționată artizanal, care a devenit agitat şi a încercat să fugă la vederea autospecialei.

Acesta a fost interceptat imediat şi le-a povestit jandarmilor că încercat să-i evite pentru că avea la el mai multe pliculeţe cu etnobotanice.

În urma verificărilor, oamenii legii au găsit asupra acestuia douăsprezece pachețele din folie de aluminiu, ce conţineau fragmente de substanţă vegetală de culoare verde.

Jandarmii au întocmit documentele de sesizare conform prevederilor procedurale, urmând a fi înaintate autorităţilor competente pentru efectuarea cercetărilor, împreună cu probele găsite asupra persoanei în cauză.