La data de 12 februarie 2025, a avut loc întâlnirea inaugurală a Grupurilor de Lucru din cadrul Rețelei Universităților de la Marea Neagră (RUMN).
Tematica grupurilor de lucru este axată pe 3 teme, respectiv: migrație, dezvoltare durabilă și securitate umană. Aceste teme au fost aprobate de Biroul Executiv al RUMN care a mandatat Secretariatul să organizeze această întâlnire.
La întâlnire a participat un grup de inițiativa format din reprezentați de la Universitatea de Stat Ivane Javakhishvili din Tbilisi, Georgia, Universitatea de Înalte Studii în Domeniul Petrolului din Baku, Azerbaidjan, Universitatea din Patras, Grecia, Universitatea Tehnica a Moldovei, Universitatea din București, Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” din Iași, Universitatea Istanbul și Universitatea Tehnică Naționala “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute” din Kiev, Ucraina.
De asemenea, la eveniment au participat în calitate de invitați speciali dl. Dr. Ralph Wolf, Președinte al Consorțiului Universitar Mondial (World University Consortium – WUC), dl Grant Schreiber, Director general la Academia Mondială de Artă și Știință (World Academy of Arts and Sceince – WAAS) și dl. Prof. Sorin Costreie, Președinte al UNICA.
Reuniunea a fost deschisa de dl. Prof. Osman Bulent ZULFIKAR, Președinte RUMN, care a prezentat preocupările din cadrul Universității Istanbul și echipa care a fost desemnată pentru a face parte din grupurile de lucru. Dl. Prof. Eden Mamut, Secretar General al RUMN, a făcut o prezentare a contextului și motivației pentru selectarea celor 3 teme pentru grupurile de lucru. În prezentarea lor, Dr. R. Wolf și dl. G. Schreiber au descris preocupările Academiei Mondiale pentru Arta și Știința și a Consorțiului Universitar Mondial în ceea ce privește promovarea conceptelor legate de securitatea umană și care se realizează într-un parteneriat cu ONU și reprezintă o inițiativă la nivel mondial.
Dl Prof. S. Costreie, Președintele UNICA, a prezentat prioritățile în învățământul superior European legate de consolidarea alianțelor universităților europene și redefinirea rolului rețelelor universitare pentru a consolida cooperarea cu aceste alianțe.
În urma dezbaterilor s-au definit aspectele organizatorice pentru cele 3 grupuri de lucru care vor adresa colaborările în domeniul programelor educaționale, al proiectelor de cercetare științifica și al inovării și implicării în comunitățile socio-economice pe teme privind migrația, dezvoltarea durabila și securitatea umana.
Următoarea ședința de lucru a fost planificata în a doua jumătate a lunii martie.
Leave a Reply