“În fiecare an, la 9 mai, este celebrată ziua Europei.
În 1950, ministrul francez de Externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat.Propunerea este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre.
De 14 ani, de Ziua Europei Unite este și Ziua României. România și-a consolidat economia în anii de după aderare, dar ar trebui să facă mai mult în zona balanţei de comerţ exterior, pe zona agroalimentară. Exportăm materie primă şi importăm produse finite, deși România se află pe primul loc în rândul statelor europene la indicatori precum producţia de porumb, de floarea-soarelui. Avem un potenţial bun pe agricultură şi industria alimentară, IT, turism, pe zona de educaţie medicală. Pe de altă parte, suntem la coada clasamentului la indicatori precum PIB/capita, nivelul salariului minim, speranţa de viaţă la naştere sau finanţarea sistemelor de educaţie şi sănătate. E loc de şi mai bine, din punctul de vedere al accesării fondurilor europene.
Dar toate acestea se vor putea realiza prin politici coerente, o dată cu ieșirea Uniunii Europene și a întregii lumi din această criză.
România va contribui la dezvoltarea Uniunii Europene, ca și până acum. Cu condiția să o facem împreună – în interiorul țării și pe continent, ca parteneri egali, cu drepturi egale.
La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!”

Leave a Reply